dijous, 27 febrer, 2025 - 10:30
Els projectes d’arts visuals del programa municipal IntersECCions a l’Institut Escola Pepa Colomer, l’Escola Ramon Llull i l’Escola d’Educació Especial Can Rigol estan preparant una acció expositiva conjunta per al pròxim mes d’abril. Aquesta mostra es durà a terme al Centre d’Art Torre Muntadas del programa Unzip i es dirà "Foradins: mira, fixa’t, experimenta una estona més".
L’objectiu de fer una mostra conjunta és triple: pels infants, entendre i participar des de l’experiència de totes les fases d’un procés creatiu (primer investigar i projectar, després construir i finalment exposar una peça final amb perspectiva contemporània), obrir un espai on tothom que ha participat pugui compartir processos i exterioritzar-los a la ciutadania i, finalment, participar de la comunitat cultural local de forma tangible.
Les artistes-educadores del programa, en col·laboració amb la comunitat docent de les escoles i els infants, duen a terme projectes basats en les arts que aquest bienni se centren en diferents vessants en els quals el paisatge del Prat de Llobregat es pot manifestar: des de la memòria del lloc, des de la natura del terreny, des de la identitat de la seva gent, la cura i les relacions de qui habita el Prat, etc.
A l'Institut Escola Pepa Colomer s’està preparant, des de processos performatius, una instal·lació que manifesti el sentiment de refugi i cura que podem trobar amb aquelles persones que compartim vida al Prat. Els infants el curs passat van recollir demandes i desitjos d’ells mateixos que van compartir amb les famílies en una manifestació-exposició interna a l’escola de dibuixos de l’exterior del Prat, somnis i textures fetes amb frottage. Aquest segon any, i de cara a l’exposició, tot aquest material passarà a ser una peça cosida amb les famílies on l'alumnat del Pepa hi haurà cosit i enganxat fragments de la seva vida.
L’Escola Ramon Llull treballa des de l’encreuament de la nostra xarxa de relacions amb la memòria, activant dispositius visuals i paisatges sonors. Aquests infants treballen, en sessions dividides per espais, en activitats que van des del collage i pintura amb fotografies antigues i teixits a la recopilació de sons i el seu posterior mesclat per a produir un paisatge sonor manipulatiu.
Per concloure l’aproximació al paisatge, l’Escola Can Rigol construeix una intervenció a l’espai que resumeix de quina forma han experimentat i treballat la seva relació amb els éssers naturals, plantes i vegetals del nostre territori. L’alumnat d’aquesta escola s’aproxima al projecte des d’un vessant més manipulatiu i experimental, treballant amb fang, terra i elements de la natura.
Durant aquests dos cursos, el procés de treball no s’ha donat només a les aules amb els i les infants, sinó que també docents, educadores i d’altres agents educatius i culturals de la ciutat han treballat sota l’abric d’un espai de formació i construcció conjunta anomenat Entorn d’aprenentatge. En aquest temps compartit totes les persones implicades proposen accions, plantegen preguntes, busquen ressonants i prenen decisions sobre els projectes que s’hi desenvolupen.
Fruit d’aquesta investigació col·lectiva s’han produït un seguit de materials que es podran consultar a l’exposició: manifestos artístics comuns i eines didàctiques que ens deixaran entreveure com ha estat el procés de gestació al llarg del temps i que son, alhora, punts de partida sobre els que a continuar construint.
L’exposició s’anomenarà “Foradins”, una paraula nova que significa “un tot” on el que es veu des de l’exterior també és un procés intern, convertint la idea de paisatge en un entrellat de relacions, espais i memòries. Aquesta serà una mostra d’art contemporani en una sala d’art real que exterioritzarà la feina i reflexions dels infants fent literal en un mateix espai l’acrònim del programa Interseccions: Educació, Cultura i Comunitat.
S’inaugurarà divendres 4 d’abril en un gran acte celebratiu i culminant on infants, mestres i educadores dels tres centres educatius es reconeixeran per fi en un espai comú després de dos anys de treball en paral·lel.
Estarà conformada per les tres instal·lacions finals, materials diversos amb els que resseguir el que ha estat el procés de treball i un espai de documentació complementària on llibres i contes ens proporcionaran noves línies de significat i discurs entorn els temes proposats per l’exposició, alhora que ens convidaran simplement, si ens ve de gust, a fer un alt en el camí i seure a contemplar el paisatge.
Es podrà visitar fins al dia 27 d’abril al Centre d’Art Torre Muntadas.
divendres, 28 març, 2025 - 13:15
dijous, 27 març, 2025 - 12:45
dimecres, 26 març, 2025 - 16:00