Esteu aquí

Només un de cada deu pratencs i pratenques, a favor de l’ampliació de l’aeroport

Un 94,2% de persones es mostra molt o bastant satisfeta de viure al Prat segons la tercera onada del baròmetre municipal, una enquesta a 800 que permet analitzar de forma semestral les principals preocupacions i demandes de la ciutadania. El Prat en Comú es consolida al capdavant de la intenció de vot, seguit pel PSC, ERC i Podem, mentre que C’s queda en darrera posició.

Un avió sobrevola una pineda a la Ricarda, als espais naturals protegits del Delta del Llobregat.

dilluns, 30 gener, 2023 - 17:45

Només un de cada deu ciutadans i ciutadanes del Prat és partidari de l’ampliació de l’aeroport del Prat, un projecte que genera un rebuig majoritari i ampli entre la ciutadania pratenca: un 76% dels veïns i veïnes del Prat està en contra d’aquest projecte, que implicaria la destrucció d’espais naturals protegits del Delta del Llobregat en un context d’emergència climàtica. Així es desprèn de la darrera onada del baròmetre municipal. Aquest baròmetre constata de fet que l’entorn natural del Prat és el que més valora una ciutadania que es mostra bastant o molt satisfeta de viure al Prat (un 94,2% així ho declara).

Aquesta edició del baròmetre es va realitzar per telèfon a 800 persones que viuen al Prat i són majors de 16 anys a finals del 2022, entre el 24 d’octubre i el 4 de novembre. El baròmetre municipal es va començar a fer el juny del 2021, en el marc de la política de govern obert de l’Ajuntament del Prat, i busca oferir dades objectives per millorar la presa de decisions en les polítiques públiques municipals. Els resultats de totes les onades i totes les dades es poden consultar en obert al web municipal.

Compta amb una part variable, sobre un tema d’actualitat que canvia cada sis mesos, i un qüestionari fixe que no varia i que permet conèixer l’evolució de l’opinió ciutadana en matèries com el seu grau de satisfacció amb les diverses administracions, les seves principals preocupacions i les seves demandes més destacades.

La majoria de persones creu que el Prat ha millorat en els darrers tres anys (un 47,8%) i que seguirà millorant (48,3)

Un 94,2% de persones enquestades es mostra molt o bastant satisfeta de viure al Prat (un percentatge molt similar a la primera onada del baròmetre, del 92,9), mentre que un 5,9% se sent poc o gens satisfeta de residir a la ciutat. Allò que més valoren els i les pratenques del seu municipi són els entorns naturals (un 24%), que està ben comunicat en transport públic (un 20%), la tranquil·litat (un 17%) i la seva geografia (un 16%). Així mateix, assenyalen com a principals aspectes a millorar el vandalisme (un 11,6%), la seguretat ciutadana (un 10%), la neteja (un 9,8%) i l’oferta de cultura i oci (un 9.6%).

Així mateix, la majoria d’enquestat i enquestades creu que el Prat ha millorat en els darrers tres anys (un 47,8% així ho creu, mentre que un 29,3% creu que està igual i un18,9% creu que ha empitjorat), i que seguirà millorant en els propers tres anys (ho opina un 48,3%, mentre que el 24,8% creu que continuarà igual i un 12,9% considera que empitjorarà).

Oferta esportiva, educativa i cultural, i manteniment i neteja, els serveis públics millor valorats

Com ve sent habitual en les darrers onades, l’Ajuntament és la institució millor valorada per la ciutadania, que li atorga una nota del 6,89, per davant de la Generalitat (que obté un 5,33), i l’Estat, que suspèn amb un 4,44. La majoria de persones enquestades creu que la gestió municipal s’ha mantingut igual en els darrers tres anys (un 46,1% així ho considera, mentre que en la primera onada ho creia un 50,9), mentre que creix el percentatge de persones que creu que ha millorat (passen del 23,4 al 29,5% de la primera a la darrera onada). El nombre de persones que creu que ha empitjorat cau del 22,8 al 19%.

Pel que fa als serveis municipals, els millor valorats són l’oferta esportiva (que obté un 7,2 de nota), el manteniment dels espais públics (un 7,1), la neteja (un 7) i oferta educativa i cultural (un 6,9). Els pitjor valorats són la promoció de l’ocupació (un 6), l’habitatge (un 5,6), la seguretat ciutadana (un 5,6) i la mobilitat (un 4,5).

El Prat en comú es consolida com a força amb una major intenció de vot

Pel que fa a la intenció de vot, es manté i consolida la mateixa tendència que recollien les dues anteriors onada del baròmetre. El Prat en comú segueix sent la força que més suports rep, i amplia el seu avantatge passant del 16,8% d’intenció de vot el juny del 2021 al 22,6% en aquesta darrera onada.

El segueix el PSC, que cau del 10,4% al 8,5% en aquest baròmetre. En tercera posició continua ERC, que passa del 7,6% al 4,9% del primer al tercer baròmetre, seguida de Podem (que es manté en el 3,4% d’intenció de vot). El cinquè partit amb representació al consistori actualment, Ciutadans, va registrar una intenció de vot de l’1,3% en el primer baròmetre i actualment se situa en el 0,1%.

A banda d’aquestes formacions que actualment compten amb representació, Vox registra una intenció de vot de l’1,6%, Junts de l’1,3%, la CUP de l’1 i el PP del 0,9%.

Un 81,5% de les persones, molt o bastant preocupades pel canvi climàtic

Pel que fa a la part variable d’aquesta edició del baròmetre, sobre l’emergència climàtica i les mesures per fer-hi front, a banda de la posició majoritària contra l’ampliació de l’aeroport destaca que un 81,5 % es mostra bastant o molt preocupat per aquest context de canvi climàtic. Només un 15 % es declara poc o gens amoï­nat per aquest tema.

Reduir la contaminació que genera l’aeroport és la principal mesura que caldria prendre les reduir el canvi climàtic a l’entorn de la ciutat, considera la majoria de persones enquestades: un 9,3% així ho indica. Altres mesures que reclama la ciutadania són fomentar les energies renovables i les plaques solars (un 6,5%), impulsar les zones verdes (un 6,3%), conscienciar la ciutadania (un 5,9%), i reduir els vehicles privats (un 5,9%).

Pel que fa als canvis d’hàbits que la ciutadania estaria disposada a fer en aquest context, una majoria molt àmplia de la població es mostra disposada a comprar productes d’alimentació de proximitat (un 85% es mostra molt o bastant disposada a fer-ho), seguit de comprar productes de roba sostenible (un 59%) i reduir el seu ús del vehicle privat (un 55%).

Millorar el transport públic i pacificar carrers, les mesures més demandades per reduir emissions a la ciutat

Pel que fa a les polítiques públiques orientades a reduir emissions a la ciutat, un 90% de les persones enquestades està d’acord en què cal fomentar el transport públic (un 5% hi està en desacord), i un 81% en què cal pacificar els carrers (un 13% hi està en desacord). Aquestes són les dues iniciatives que més suport susciten d’una bateria de mesures que, totes elles, compten amb un suport majoritari: un 66% considera que cal fer més carrils bici (un 25% hi està en desacord) i un 57% és partidari de reduir l’ús del vehicle privat (un 28% hi està en desacord).

Finalment, gairebé una de cada quatre persones coneixen la Casa de l’Energia, un servei pioner d’acompanyament de les llars, els comerços i les empreses de la ciutat en matèries com l’estalvi elèctric i la transició energètica que fa un any va reobrir les seves portes, i que des de llavors ha atès més d’un miler de ciutadans i ciutadanes.

Compartir