La respiració tranquil.la i profunda, encara que sigui només durant uns minuts, és molt beneficiosa
dilluns, 8 juny, 2020 - 10:00
Fa un temps vam exposar les normes de seguretat en relació a la tornada presencial als centres de treball, en el context de la COVID-19. Però també són importants els riscos psicosocials. Des de l'inici de la pandèmia i amb la desescalada hi ha hagut treballadores i treballadors que s'han incorporat a la feina presencial.
A més de les indicacions sanitàries de prevenció i seguretat que empreses i plantilles laborals han d'observar, també hi ha pautes que poden ajudar a tenir un ambient laboral protector. A la por del contagi, la pèrdua econòmica i l'incertesa, cal afegir l'inseguretat de moltes persones en relació als seus llocs de treball; sovint, equivalent als neguits i preocupacions d'empleadores i empleadors (autònoms/es, petites empreses...). Les condicions de treball també s'han modificat per adequar-se a la nova ¨nova realitat¨, el que genera estrés, ansietat i por al canvi.
La delegació oficial del Col.legi Oficial de Psciologia de Catalunya (COPC) de Tarragona ha fet una infografia amb recomanacions i l'Institut Nacional de Prevenció i Salut ha editat diversos materials que poden servir de guia.
La forma com pensem, el diàleg intern que establim, condiciona el què fem i la manera com ens sentim.
1. Proporciona noves pautes de treball per evitar el contagi. Adapta els procediments habituals a la situació extraordinària actual i comuníca'ls amb claredat a la plantilla amb instruccions clares i sencilles
2. En la mesura del possible, fes que treballadors/ores siguin partíceps de las decisions col.lectives. El control sobre el treball propi i l'entorn ens fa sentir millor.
3. Mostra interés per la salut de les persones que t'envolten, pregúnta com se senten i si necessiten suport ; dona suport, si està en les teves mans. Comunica que la salut de tothom és important per a l'empresa.
4. Valora el treball. Especialment en els sectors esencials
5. Proporciona informació fiable, oficial i amb fonament tècnic.
6. Facilita que treballadors i treballadores disposin d'espais i moments per comunicar-se entre elles, prestar-se suport i compartir les seves emocions.
7. Algunes persones estan passant per situacions difícils, de pèrdua i dol, problemes de convivència o dificultats econòmiques. En mesura de les teves possibilitats, simplifica i informa de les vies de sol.licitud de suport.
8. Aposta per una distribució flexible de l'horari de treball que posibiliti una adequada conciliació laboral i familiar, les entrades i sortides esglaonades i les modalitats de treball no presencial, en funció de les teves posibilitats.
9. Revisa la programació d'activitats i objetius de manera que s'ajustin de forma realista a les noves circumstàncies.
10. Demana suport extern si ho necessites a elprat.cat/enscuidem hi ha un munt de rercusos comunitaris per a la ciutadania, col.lectius, organitzacions i empreses.
El teletreball té moltes avantages, entre d'altres, ajuda a minimitzar el risc de contraure el virus; en canvi, els llargs períodes de treball sedentari, en soledat, amb sensació d'aïllament, sense exercici físic i sense poder establir límits clars entre el treball remunerat i la vida privada, són alguns dels riscos que poden afectar la salut musculoesquelètica i mental de les persones i que pot provocar un augment dels riscos psicosocials i de l'estrés. En una futura notícia en parlarem més àmpliament.
Fonts consultades:
Infografia COPC
Aspectos psicosocials frente al COVID-19
Medidas para un desconfinamiento saludable
Prevención riesgos psicosociales trabajo a distància
divendres, 20 desembre, 2024 - 13:15
divendres, 20 desembre, 2024 - 11:15
dijous, 19 desembre, 2024 - 13:45