La Casa Gomis, situada a la zona protegida de la Ricarda, és una de las seus de la biennal Manifesta15
dilluns, 10 juny, 2024 - 13:15
Manifesta és una Biennal Nòmada Europea que canvia d'ubicació cada dos anys. Es basa en un model de co-creació que vincula la recerca urbana crítica, la construcció de comunitats i la cultura contemporània amb identitats i visions locals. La biennal aborda temes crítics globals des del punt de vista de la regió metropolitana de Barcelona, on pretén explorar models alternatius de com descentralitzar la cultura contemporània a Catalunya.
Entre el 8 de setembre i el 24 de novembre del 2024, Manifesta 15 Barcelona Metropolitana treballarà en diferents espais de la regió metropolitana, on s'inclouen noves perspectives locals sobre el teixit i les històries en constant canvi de la regió. En aquesta edició l'àmbit d'actuació és Barcelona i onze ciutats metropolitanes: Cornellà de Llobregat, L’Hospitalet de Llobregat, Sabadell, Sant Cugat del Vallès, Granollers, Terrassa, Badalona, Santa Coloma de Gramenet, Sant Adrià del Besòs, Mataró i El Prat de Llobregat.
Manifesta 15 Barcelona Metropolitana uneix diferents projectes a través de tres clústers situats a la regió metropolitana de Barcelona. Cada clúster aborda una temàtica de la biennal.
Les Tres Xemeneies és el clúster referent per albergar la temàtica “imaginant futurs”. Dins d'aquesta temàtica es troben les ciutats de Badalona, Mataró, Santa Coloma de Gramenet i Sant Adrià del Besòs. Aquest territori és clau per imaginar un futur on la cultura serveixi com a catalitzador de canvis positius, on les pràctiques sostenibles harmonitzin amb la natura i on la inclusió doni forma als fonaments de la societat.
El segon clúster és El Monestir de Sant Cugat el qual és la seu principal del tema “Cuidar i cuidar-nos”, que engloba a Granollers, Sabadell, Sant Cugat del Vallès i Terrassa. Aquesta temàtica reflexiona sobre com l'art esdevé una eina eficaç tant per expressar com per explorar el nostre benestar interior. El procés creatiu pot ser una forma de meditació o de ritual, tot oferint un mitjà per afrontar i reconciliar-se amb els reptes de la salut mental. Aprendre a cuidar-nos i utilitzar els recursos de la natura és una poderosa eina de transformació.
I, finalment la Casa Gomis, situada a la zona protegida de la Ricarda i a prop de l’aeroport Josep Tarradellas, és la seu que acull la temàtica “Equilibrant el conflicte” on formen part les ciutats de Cornellà de Llobregat, El Prat de Llobregat i L'Hospitalet de Llobregat. Aquest tema obre un debat sobre els reptes econòmics i ecològics, que requereixen un delicat equilibri entre l'expansió de l'aeroport i el port amb la planificació de l'ús del territori i la conservació de les zones humides fràgils. Aquests debats transcendeixen l’àmbit local i provoquen la necessitat global de repensar els models urbans davant les emergències climàtiques.
La Casa Gomis, també coneguda com La Ricarda, és una casa familiar construïda entre el 1957 i 1963 pel reconegut arquitecte Antoni Bonet amb la col·laboració dels propietaris i segueix els principis de l’arquitectura racionalista. Aquest espai serà l'encarregat d'acollir diferents intervencions artístiques nacionals i internacionals com per exemple les propostes de Lola Lasurt, Elmo Vermijs o The Embassy of the North Sea.
Cada ciutat participant disposa d'una setmana específica on es concentra la proposta local, la Focus Week. Durant la setmana del 19 de novembre serà el moment en què la ciutat del Prat tindrà el protagonisme metropolità i podrà gaudir de diferents propostes en què artistes, pensadors i ciutadania dialogaran sota el tema “Equilibrant el conflicte”.
El dissabte 15 de juny, a les 11 hores al Centre d'Art Torre Muntadas, l'equip de Manifesta 15 explicarà amb més detall el contingut general de la biennal, els artistes participants i les activitats que s'organitzaran.
Es convoca a artistes, escriptors, col·lectius de defensa del territori, investigadors, creadors... i en general persones interessades en les manifestacions culturals i artístiques així com els conflictes territorials que amenacen la nostra ciutat.
Més informació aquí.
dimecres, 8 gener, 2025 - 11:00
dimarts, 7 gener, 2025 - 18:15
divendres, 20 desembre, 2024 - 11:15