Esteu aquí

Una incubadora que millora la producció de pollets

Està en funcionament des de principi d'any a les instal·lacions que l'IRTA (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries de la Generalitat) té al nostre municipi.

divendres, 12 desembre, 2003 - 13:26

L'IRTA, ubicat a l'autovia de Castelldefels, fa anys que col·labora amb l'Associació de Criadors per millorar els índexs de producció de pollets potablava. Des de principi d'any, però, una nova i moderna incubadora substitueix l'antiga, que ja havia quedat obsoleta. La nova màquina, de tecnologia punta alemanya i fabricada a Vilanova i la Geltrú, ha estat adquirida amb la col·laboració de les diferents administracions (Parc Agrari del Baix Llobregat, Diputació de Barcelona i Ajuntament del Prat).

Un tècnic de l'IRTA s'encarrega del funcionament de la incubadora, que té una capacitat màxima de 3.456 ous (de moment, però, la producció dels criadors pratencs és encara inferior). La màquina també incorpora una naixedora, amb capacitat per a 2.340 ous.

La principal característica d'aquesta instal·lació és el manteniment de l'estabilitat de les condicions de temperatura i d'humitat necessàries per a la maduració dels ous i el naixement posterior dels pollets, a fi d'assegurar un gran èxit de resultats quant a la producció. Així, si en un corral de pagès l'índex d'ous que acaben amb el naixement de pollets és d'un 50%, amb la incubadora vella era del 70 -75% i, amb aquesta nova, ja és del 85- 90%.

Els criadors envien els ous a l'IRTA, on són marcats amb llapis (cada criador té un número que l'identifica). Quan hi ha prou ous acumulats es desinfecten amb un tractament per fumigació que dura sis hores. Tot seguit s'introdueixen a la incubadora, on passaran 18 dies.

Cada hora es canvia automàticament la inclinació dels ous per garantir que el rovell quedi sempre al centre i no quedi enganxat a un costat, de manera que no es produeixin malformacions en els pollets. La incubadora imita les condicions naturals d'un ou covat sota una gallina: 37º de temperatura i entre un 55 i un 60% d'humitat.

Passats els 18 dies, els ous es treuen de la incubadora i es passen sobre una llum per detectar els que estan buits, que s'eliminen (en aquests ous, l'embrió - per les causes que sigui- no s'ha desenvolupat). La resta s'introdueixen a la naixedora, on les condicions són diferents de la incubadora (menys temperatura i més humitat) i són variables en funció de cada moment. La naixedora s'obre el dia 21 del procés. No tots els pollets neixen alhora, i els més matiners poden passar un dia sencer a la naixedora, però no passen gana perquè tenen reserves alimentàries a l'estómac per a tres dies.

Un cop fora de la naixedora, els pollets reben una vacuna preventiva i són tornats als corrals dels criadors del Prat, distribuïts de manera proporcional al nombre de naixements de cada criador. De fet, l'IRTA fa diferents estadístiques, una de les quals revela l'índex de naixements dels ous que cada criador envia a la incubadora. Així, quan un criador veu que els seus ous tenen poca fertilitat sap que ha de buscar les causes i solucionar-ho.

Compartir

Noticies relacionades

dijous, 28 novembre, 2024 - 12:30

La Mostra d’Entitats del Prat arriba a la 22a edició

Gairebé un centenar d’entitats de la ciutat posaran en valor el Prat més...

dimecres, 27 novembre, 2024 - 15:45

La 51a Fira Avícola del Prat serà l’escenari de les primeres passes de la fundació que ha de vetllar pel futur del Pota Blava

Sabors del territori, tradició pagesa i una mostra del teixit social i...