Impactes, peça resultant del procés comunitàri Vibracions dins del festival Dansa Metropolitana
divendres, 4 abril, 2025 - 11:00
El Prat ha participat en una nova edició Dansa Metropolitana, un festival que es desenvolupa en diferents municipis de l’àrea metropolitana. La 8a edició del festival ha portat la dansa a teatres, centres cívics, carrers i espais no convencionals de 12 municipis, reafirmant-se com a referent estatal i ampliant la seva difusió entre públics diversos. Amb més de 60.000 espectadors, el festival reafirma el seu compromís amb la difusió de la dansa i la creació contemporània, oferint una programació diversa en escenaris convencionals i espais no convencionals.
En aquest sentit, el festival Dansa Metropolitana ha portat al Prat una programació variada que ha apropat la dansa a nous públics, posant en valor la creació local. Un dels projectes rellevants ha estat "Impactes", resultat del procés "Vibracions", una experiència que ha investigat com la música travessa el cos i genera moviment i emocions.
"Vibracions" ha estat un procés de creació col·laborativa impulsat des del Centre Cívic Jardins de la Pau, on joves d’entre 13 i 30 anys han treballat amb la coreògrafa Olga Clavell i el productor musical Dario Díaz. La particularitat d’aquest projecte ha estat la seva metodologia: coreografia i música s’han desenvolupat de manera simultània, influint-se mútuament fins a construir una peça cohesionada. Els participants han experimentat amb la dansa des d’una perspectiva sensorial, explorant com diferents freqüències i ritmes els afectaven físicament i emocionalment.
Paral·lelament, des de Jardins de la Pau també s’ha impulsat un itinerari de dansa, on joves del Prat han assistit a diverses funcions del Dansa Metropolitana a la ciutat. Aquesta iniciativa ha fomentat la reflexió sobre la dansa contemporània i ha despertat la curiositat per aquest llenguatge artístic, contribuint a ampliar el públic de la disciplina.
En total, 265 persones han assistit a les funcions de dansa programades al Centre Cívic Jardins de la Pau, demostrant l’interès creixent per aquesta disciplina i consolidant aquest espai com un punt de trobada per a la dansa.
Com a novetat en aquesta edició, el Centre Cívic Jardins de la Pau ha acollit l’exposició “Josep Aznar, un espectador privilegiat. 40 anys de dansa”, inaugurada el passat 14 de març, que exemplifica dues línies fonamentals del centre cívic: la dansa i la fotografia.
A través d’imatges que capturen la tècnica, l’expressió i la comunitat de la dansa, la mostra ressalta l’interès del centre cívic per la investigació i la difusió de les arts visuals i escèniques. L’exposició, que es pot visitar fins al 27 d'abril, és un tribut a la figura de Josep Aznar, amb la que el Museu d’Arts Escèniques de l’Institut del Teatre reconeix la seva contribució imprescindible a la memòria visual de la dansa.
Pel que fa a la programació de sala, el Teatre L'Artesà va acollir dues propostes destacades que exploren els límits de la dansa contemporània.
El dissabte 22 de març, la Sala Gran va acollir SOLAS, de la coreògrafa, ballarina i artista transdisciplinar Candela Capitán. L'espectacle, que va exhaurir totes les entrades, va explorar la sobreexposició del cos femení en l'era digital. Amb cinc intèrprets vestides amb els ja característics monos ajustats de color rosa i botes blanques de taló alt, la posada en escena incorporava elements com ordinadors i telèfons mòbils, connectant-se a plataformes de transmissió en línia. Aquesta proposta va sacsejar el teatre amb la seva reflexió sobre l'erotització del cos femení a internet i la manera com les tecnologies digitals influeixen en la percepció del cos i la identitat. A més, es va veure la Sala Gran com mai s’havia vist: amb una distribució molt especial de l’aforament que buidava les primeres 10 fileres de la sala, buscava mantenir la distància física entre públic i ballarines, en un exercici de potenciar la mirada mediada per la tecnologia.
El dijous 20 de març, la Sala Petita va acollir Debut, un solo de la creadora escènica andalusa Rosa Romero. En aquesta peça, Romero va combinar dansa, teatre, performance, ritual i joc, interpel·lant directament els espectadors amb el seu gest: "mireu-me". L'obra fusionava humor i vulnerabilitat, en el que va ser una nova sessió del cicle Dijous Teatre dedicat als nous llenguatges de la escena.
Ambdues representacions van ser un exemple més del gust i compromís del Teatre L'Artesà per propostes innovadores que desafien les convencions i conviden el públic a reflexionar sobre temes contemporanis a través del llenguatge de la dansa i la performance.
dijous, 3 abril, 2025 - 12:30
dimecres, 2 abril, 2025 - 14:30
divendres, 28 març, 2025 - 13:15