Esteu aquí

Vint-i-sis restaurants participen a les Jornades Gastronòmiques del Pota Blava, la Carxofa Prat i el producte del Parc Agrari

Del 20 de març al 21 d’abril, el Pota Blava, la Carxofa Prat i el producte fresc del Parc Agrari seran els protagonistes a vint-i-sis restaurants del Prat i 13 municipis del nostre entorn.

dimarts, 18 març, 2025 - 15:45

La setzena edició de les Jornades Gastronòmiques del Pota Blava la Carxofa Prat i el producte fresc del Parc Agrari se celebrarà entre el 20 de març i el 21 d’abril. El Prat serà la capital de l’activitat en què també cal destacar els nous participants que s’impliquen amb la gastronomia sostenible i arrelada al territori. La iniciativa s’estendrà cap a 13 municipis més: Barcelona, Cerdanyola del Vallès, Cervelló, Esparreguera, Gavà, L’Hospitalet de Llobregat, La Palma de Cervelló, Martorell, Sant Andreu de la Barca, Sant Boi de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Sant Just Desvern i Vilanova i la Geltrú.

L’Ajuntament del Prat torna a organitzar l’activitat degana de les accions gastronòmiques de la comarca i que permet degustar menús elaborats amb els productes més emblemàtics del Parc Agrari del Baix Llobregat. L’activitat s’emmarca dintre de les línies de treball de l’Ajuntament, desenvolupada amb la complicitat d’altres agents de la ciutat, per posar en valor els productes de proximitat en la cuina de la restauració local, treballant amb productors i restauradors del Prat per promoure i fomentar així una alimentació arrelada al territori.

La gastronomia al Prat és un veritable actiu d’atracció turística de la ciutat, contribuint a la conservació de la biodiversitat i a generar un turisme gastronòmic de proximitat, de qualitat i sostenible per al territori. Precisament, aquest darrer serà un dels eixos de la campanya 2025, que coincidirà amb Setmana Santa: les jornades gastronòmiques seran l’excusa perfecta per gaudir d’un oci actiu, familiar i gastronòmic al Prat, amb una oferta vinculada als Espais Naturals del Riu, i del flamant Mirador dels Flamencs, la pineda de Can Camins i Carrabiners i el Semàfor, el Parc Agrari del Baix Llobregat, la platja,… i el nucli urbà, amb un relleu pla, que afavoreix la fàcil mobilitat a peu i en bicicleta.

De fet les jornades s’han presentat a la Casa Gomis, una de les joies de l’arquitectura racionalista a Catalunya i un dels espais més reconeguts d’un d’aquests espais naturals protegits del Delta, el paratge de la Ricarda. La Ricarda allotja desenes d’ecosistemes protegits per la UE com estanys, pinedes, salicornars o sistemes dunars, a més de diversos edificis com la Casa Gomis, declarada Bé Cultural d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya i adquirida aquest 2025 pel Ministeri de Cultura, que treballa per convertir-la en un espai cultural i de reflexió sobre les relacions de les societats humanes amb el seu entorn natural.

 

Les Jornades Gastronòmiques volen reivindicar la qualitat del producte autòcton en un any en què Catalunya és la Regió Mundial de la Gastronomia i les Festes de la Carxofa seran un dels grans esdeveniments gastronòmics de la comarca.

 

Xavier Pellicer, Padrí de les Jornades

Cuiner de vocació, format entre els millors xefs de la cuina francesa, Xavier Pellicer integra tot el seu coneixement sobre cuina ecològica, agricultura biodinàmica i nutrició ayurveda a la seva cuina, reconeguda actualment amb dos sols Repsol. Té una llarga trajectòria en restaurants com Can Fabes (*** Michelin –liderant la cuina amb Santi Santamaría–), Abac (** Michelin), Jacques Maximin (** Michel) i Feuillants (** Michelin). Treballa sempre amb productes frescos i naturals del Parc Agrari del Baix Llobregat, seguint els ritmes que li marquen les estacions, per reinventar constantment la seva oferta. Amb restaurant homònim a Barcelona des de fa deu anys, va ser elegit Millor restaurant de verdures del món el 2018 i 2019. Va ser el primer xef del primer establiment reconegut amb la categoria d'“Intocable” a la llista We're Smart® Plant-Based Untouchable, que reuneix els millors restaurants vegetals del món.

 

Tornen les Festes de la Carxofa Prat

Amb les Jornades Gastronòmiques, es dona el tret de sortida a les Festes de la Carxofa, que enguany es tornaran a convertir en un punt de trobada a l’espai públic entorn de l’oferta agrícola i gastronòmica de proximitat, especialment la Carxofa Prat. Per celebrar que tornarem a gaudir als carrers d’aquest extraordinari producte del Parc Agrari del Baix Llobregat, símbol de la tradició agrícola de la ciutat, s’organitzaran una gran varietat d’activitats de caràcter gastronòmic i festiu, per a tots els públics. A més de les Jornades Gastronòmiques, tornaran la Carxofada del Prat, el tradicional dinar popular, que tindrà lloc al parc del Fondo d’en Peixo del Prat de Llobregat el 6 d’abril; i l’Escarxofa&Jazz, l’esdeveniment que combina gastronomia i un concert de jazz, que serà el 13 d’abril a la Capsa. Finalment les Festes de la Carxofa d’enguany, que s’han presentat a la Casa Gomis, finalitzaran en un espai també singular de l’univers de la Ricarda: la Granja de la Ricarda. Allà se celebrarà, els dies 26 i 27 d’abril, la Carxofesta, que permetrà gaudir de tapes creatives amb Carxofa Prat elaborades pel Gremi de Restauradors del Prat.

 

Implicació d’Estrella Damm i del Consell Regulador del Pollastre i Capó del Prat

Gràcies a la col·laboració del Consell Regulador del Pollastre i Capó del Prat, els restauradors i restauradores gaudiran d’un descompte especial en el cost del producte en el marc de les accions de promoció de les Jornades Gastronòmiques amb la finalitat de fomentar i promoure la IGP Pollastre i Capó del Prat com a producte de qualitat agroalimentària.

Amb l’objectiu de promocionar  la gastronomia de qualitat a través del consum de producte local, Estrella  Damm, amb seu al Prat de Llobregat, torna a patrocinar de nou a aquesta activitat. Tots els menús que s’ofereixen en el marc de les jornades gastronòmiques aniran maridats amb Estrella Damm.

Tota la informació sobre els menús i els restaurants participants es pot consultar al web marcgastronomic.com i a les xarxes socials de Porta del Delta, Ajuntament del Prat de Llobregat i l’Associació de Gastronomia i Turisme.

Compartir

Noticies relacionades

Fira Tapa Carxofa Prat 2024

dimecres, 24 abril, 2024 - 13:15

Un FiraTapa que ha servit 7.800 racions arrodoneix l’èxit d’unes Festes de la Carxofa Prat amb gran participació

En aquesta edició, les Jornades Gastronòmiques han arribat més lluny i han...

dilluns, 22 abril, 2024 - 18:00

Escarxofa & Jazz 2024

L’arròs amb carxofa, el sol d’estiu i els ritmes més candents van omplir la...

dimarts, 26 març, 2024 - 17:00

Arriba la 16a edició de l'Escarxofa&Jazz!

S'apropa la festa més esperada: música i arròs a la Plaça Joan Garcia-Nieto!