Esteu aquí

Xarxa Igloo: quatre anys en defensa de la cohesió social

Amb nous objectius i un impuls renovat, ha començat aquest any la Xarxa Igloo del Prat, que des de fa quatre anys acull diverses entitats que, en col·laboració amb l'Ajuntament, duen a terme actuacions integrades a favor dels sectors de població més desafavorits, en camps com ara la formació, el treball, l'habitatge i l'acompanyament social.

divendres, 1 febrer, 2002 - 01:00

La creació de la Xarxa Igloo a la nostra ciutat té l'origen a la Xarxa Igloo Catalunya i a la xarxa europea. Té com a finalitat treballar en xarxa per posar en comú els recursos, els esforços i la planificació necessaris per lluitar d'una manera eficaç contra l'exclusió social al municipi del Prat. A més de les tasques pròpies de cada entitat que forma part de la xarxa, aquest consell ciutadà serveix per coordinar i dissenyar actuacions globals destinades a la inserció social i laboral de les ciutadanes i els ciutadans del Prat que ho necessiten més. 

Un origen europeu
L'acrònim Igloo prové de l'expressió francesa Integration Global par le LOgement et l'emplOi, és a dir, Integració Global per Mitjà de l'Habitatge i l'Ocupació, i respon a l'acord firmat el 3 de juliol de 1995 a la ciutat de París per les organitzacions Cecodhas (Comitè de Coordinació Europeu per a l'Allotjament Social), CES (Confederació Europea de Sindicats) i Feantsa (Federació Europea d'Organitzacions Nacionals que treballen amb els "sense sostre"), les quals, preocupades per les desigualtats creixents detectades entre les ciutadanes i els ciutadans europeus (els rics cada vegada més rics i els pobres cada vegada més pobres), van firmar un document en el qual es van comprometre a impulsar accions a favor dels sectors de població més vulnerables. No obstant això, la paraula Igloo també pot fer referència al seu significat original, com a refugi davant les inclemències, un lloc d'acolliment que ajuda a sobreviure en un medi hostil. 
Durant aquests quatre anys d'existència de la Xarxa Igloo a la nostra ciutat, s'han dut a terme diversos projectes d'inserció social i laboral, cada un dels quals de dos anys de durada, destinats a persones més grans de 25 anys que, per diversos motius, tenien moltes dificultats a l'hora de trobar feina, tant si era la primera vegada com si no. A més de la formació en un ofici, les persones participants reben acompanyament social per intentar solucionar els problemes afegits (que se solen vincular a temes de salut, d'habitatge, de falta d'hàbits laborals, de càrregues familiars, etc.) que els impedeixen l'accés al mercat laboral. També es desenvolupen un seguit de mesures amb vista a millorar l'accés d'aquestes persones necessitades a l'habitatge i al mercat de treball per mitjà d'accions de tutela i d'altres tipus. 

Una col·laboració entre l'Administració i les entitats cíviques
La Xarxa Igloo del Prat de Llobregat la formen actualment l'Ajuntament, alguns sectors de l'Administració de la Generalitat de Catalunya i entitats cíviques amb seu a la ciutat, com ara Càrites Parroquial, Creu Roja del Prat, Associació d'Amics de la UNESCO del Prat de Llobregat, Fundació Rubricatus, Centre d'Informació per a Treballadors Estrangers (CITE), Comissió Obrera Nacional de Catalunya (secció del sindicat Comissions Obreres, CCOO), Unió General de Treballadors (UGT), Centre de Promoció Social Francesc Palau, Centre de Salut Mental del sistema públic de salut, delegació d'Assistència al Menor de la Generalitat de Catalunya i la comunitat religiosa Missioneres de la Immaculada Concepció. 

Pilar Martín 

Compartir

Noticies relacionades

divendres, 20 desembre, 2024 - 11:15

Tornen les Sales d’Estudi en període d'exàmens

El servei complementa l’horari habitual de la biblioteca

dimarts, 17 desembre, 2024 - 13:00

Última sessió de la discoteca inclusiva de l’any 2024

El proper dissabte 21 de desembre, de 17 a 19 h, el Casal Cívic i Comunitari – Delta acollirà l’última edició de l’any de la discoteca inclusiva del Prat. ...