Esteu aquí

Educar la ciutadania en la cura del territori

Novembre 2017

Iniciar un programa d’educació ambiental fa 30 anys al Prat va ser avançar-se a conceptes que al cap de poc temps havien de preocupar una gran part de la societat. Encara no es patia, a nivell general, pel canvi climàtic ni per la destrucció dels paisatges ni per la invasió de les deixalles ni per l’augment del CO2 a les nostres ciutats. Encara no s’havia celebrat la Cimera de la Terra de Rio de Janeiro, el 1992, i el terme “sostenibilitat” era un concepte desconegut per a la majoria.

Al Prat, amb un equip de govern que tenia clar que per respectar i estimar el territori, el primer que s’havia de fer era conèixer-lo, l’Ajuntament va iniciar l’any 1987 les visites d’alumnes de la ciutat als espais naturals del delta del Llobregat. Va ser una activitat pionera a Catalunya, que encara es manté i que ha suposat que gairebé totes les persones de menys de 43 anys escolaritzades al Prat, coneguin els valors ambientals del seu entorn.

El nostre paisatge, en aquests 30 anys, ha canviat. Les transformacions territorials que ha comportat l’encaix de les diverses infraestructures catalanes en el territori i el desenvolupament del Pla del Delta han donat com a resultat un entorn molt atractiu on hem guanyat els espais naturals, la platja, el riu i les zones agrícoles per a la gestió pública i l’ús social. I avui, gran part de la ciutadania del Prat coneix i estima els seus espais naturals i el territori en conjunt, i en té cura i se’n sent orgullosa.

La feina feta a les escoles de la ciutat, dins del programa Escoles Verdes, al llarg d’aquests 30 anys ha estat imprescindible per transmetre els principis i els valors de la sostenibilitat, no només dintre de les aules, sinó en tots els àmbits de la vida. Tot i així, celebrant el que ja hem aconseguit, som molt conscients que encara queda molta feina pendent i per això renovem el nostre compromís.

 

Lluís Tejedor
L'alcade