Esteu aquí

Educar, una tasca de tota la ciutat

Novembre 2019

Quants impostos paga cada membre d’una comunitat? Quant costen els serveis públics? Com els financem? No és una qüestió indiferent: qui paga quins impostos en una comunitat és clau per definir com d’equitativa és. Per això, el model fiscal és un assumpte clau en una democràcia, també en la democràcia local.

Al Prat, apostem per construir una ciutat justa. Des de fa anys, combinem una alta inversió social per habitant amb una pressió fiscal baixa si la comparem amb municipis similars del nostre entorn. Volem aprofundir en aquest model. I per fer-ho, una de les primeres mesures del nou govern és la reforma fiscal que impulsem per al 2020.

En primer lloc, proposem que pagui més qui més té. Per això apugem l’IBI a les grans infraestructures del nostre territori: el port i l’aeroport; també, a aquelles grans empreses que facturen més d’un milió d’euros l’any. Per contra, el mantenim congelat a la gran majoria: la ciutadania, el comerç local i les petites i mitjanes empreses que sostenen bona part del teixit productiu local.

En segon lloc, usem els impostos com una eina per fer política: per promoure aquelles conductes que beneficien la nostra comunitat i combatre les que la malmeten; per exemple, per combatre l’emergència habitacional que patim i defensar el dret a un habitatge digne. Per això, enguany hem proposat que tota aquella gent que posi un pis a disposició de la borsa de lloguer assequible pagui un 95 % menys d’IBI i dels impostos per rehabilitar l’immoble.

Aquestes són algunes de les principals novetats del model fiscal que va aprovar el Ple Municipal de forma provisional. Com deia a l’inici, aquest model és clau per definir com de justa és una comunitat, i per això és fonamental exposar-lo amb transparència, perquè els i les ciutadanes el conegueu. Us l’oferim en les següents planes.

 

Lluís Mijoler