Temporada de cria: consells per afrontar trobades amb ocells fora del niu

Moltes aus continuen criant les seves postes a la nostra ciutat. Us expliquem com actuar si trobem pollets fora del niu o adults ferits.

Durant la temporada de cria podem trobar els pollets fora del niu, ja sigui per accident perquè han caigut o perquè estan fent els seus primers intents de vol. L’Ajuntament del Prat ha establert un protocol d'actuació però el més important, és recordar que el millor és no interferir en la fauna i cal assegurar-se bé de que els animals necessiten la nostra ajuda i no és que estiguin fora del niu aprenent a volar.

Per tant, si trobem un pollet caigut  en bon estat, el millor és intentar recol·locar-lo en un lloc segur, ja que els ocells adults continuaran cuidant de les seves cries. En cas contrari, si considerem que el lloc és perillós o si veiem que l'ocell està ferit, es pot agafar amb cura, posar-lo en una capsa ben ventilada i portar-lo al veterinari col·laborador amb la Generalitat, la clínica veterinària Dàlmata del carrer Rosa Ribas i Parellada, número 56.

En el cas dels falciots i ballesters tenen les potes molt curtes i si cauen al terra tendeixen a necessitar un impuls per tornar alçar-se. Prova d’agafar-lo amb cura i posar-lo en alçada (per exemple estirant el braç i posant la mà ben oberta), NO es tracta de llançar-lo amunt, pots fer-li molt mal!!. Ofereix-li alçada i ell sol hauria d’emprendre el vol. Si no és així porta’l al veterinari.

Amb tot, és vital recordar que està totalment prohibit alterar intencionadament els nius i agafar ous o pollets dels arbres, una acció que ja ha hagut d'intervenir-se i que és legalment denunciable. Les sancions per fer-ho poden ascendir a més de 1.500 euros.

En definitiva, davant de qualsevol troballa d'aus fora del niu, és molt important aplicar consciència per a la conservació de la fauna. Si necessiteu més orientació o us trobeu en una situació similar, podeu posar-vos en contacte amb el Departament de Medi Ambient de l’Ajuntament al 93.379.00.50.