Associació Gegantera Delta
La tradició dels gegants va començar amb les processons de Corpus amb la voluntat de representar principalment reis, nobles i personatges rellevants o antics benefactors de la localitat, als quals es volia retre homenatge. Els gegants, considerats figures d’imatgeria festiva, encapçalaven les processons precedits dels capgrossos, que els obrien pas.
El primer gegant del qual es té documentació a tot Europa és el de la processó de Barcelona del 1424. Actualment, els podem trobar en cercaviles i actes festius de tota mena, i d’una manera destacada a les festes majors d’arreu.
L’Associació Gegantera Delta del Prat es va fundar l’any 2005 a partir de les inquietuds d’un grup de pratencs que tenia relació amb les colles geganteres de les escoles i AMPA de la ciutat. Van escollir el color verd com a color de la colla per la relació que el Prat té amb el món agrari i, en concret, amb les carxofes.
Gràcies a l’esforç dels operaris que treballaven per al president de la colla fent reformes en edificis, es va poder finançar la construcció dels gegants, mitjançant la donació a l’associació del petit sobresou que obtenien de la venda de la ferralla.
Com a homenatge a la dona treballadora, el seu primer gegant va ser una geganta. Van pensar en l’hostalera que regentava, cap a finals de l’any 1580, un dels primers negocis que hi va haver al Prat. L’hostal era a la plaça de la Vila, molt a prop de l’església, i era on s’allotjaven els peons que treballaven a les obres de l’església. L’hostalera sembla que es deia Elisabet, però com que la dona del president-fundador de la colla també se’n deia, aquest va proposar canviar el nom de la geganta per evitar males interpretacions. Per això van decidir que es diria Eulàlia. La van presentar el Dia de la Dona. S’instaurava, així, al voltant d’aquesta data, la seva Trobada Gegantera en què cada any conviden diverses colles.
Calia buscar-li una parella, a l’Eulàlia. Per aquest motiu, l’any següent van decidir retre homenatge a Josep Canudas, un dels pioners més destacats de l’aviació catalana i de tot l’Estat, que a inicis del segle XX va desenvolupar l’activitat aeronàutica al Prat. A més, un dels tres aeròdroms actius del Prat d’aquell moment també portava el seu nom. I li van fer un gegant.
Un any més tard, va arribar a la família el Bernat, que representa un nen de la colla com a símbol del futur del món geganter. Porta un cistell amb carxofes, fruit típic dels camps del Prat, i va vestit amb la camisa de la colla. Aquest gegantó ja es va poder construir amb els recursos que el grup geganter generava.
Amb la intenció que la poguessin portar els nens i nenes de la colla, es va construir, l’any 2010, la Carxofeta, una gegantona que representa el conreu més important de la zona.
Amb motiu del 90è aniversari de la fundació del celler Cal Pere Tarrida del Prat, es va construir, l’any 2014, el gegant en honor a l’avi Pere Tarrida, que va vestit de català i veu vi amb un porró.