La Biblioteca Antonio Martín celebra els 50 anys
50 anys de la Biblioteca Antonio Martín
La Biblioteca Antonio Martín és un servei públic en constant evolució, de titularitat municipal (Ajuntament del Prat de Llobregat amb el suport de Diputació de Barcelona). Al llarg d'aquests anys ha esdevingut un punt de trobada on poder compartir interessos culturals i ha viscut diverses etapes de transformació i modernització.
La Biblioteca Antonio Martín posa èmfasi en fomentar el valor de la ciutadania fent-la partícip de les seves accions. Té el compromís d'oferir un servei de qualitat, útil a tothom al llarg de la seva vida, en la recerca d'informació, formació, oci i cultura amb l'objectiu de facilitar l'accés al coneixement i a una millor qualitat de vida.
Aquests 50 anys de camí han estat possibles gràcies a l'empenta, la cooperació, el compromís i la confiança de molta gent: usuaris i usuàries, institucions, persones col·laboradores, escriptors, comunitat educativa, lectors... als qui els hi volem agrair poder comptar amb ells.
Fotografies de les diferents seus de la biblioteca
A les primeres fotografies es reflexa un petit espai on hi ha una caseta que posa Biblioteca, i es veuen reunits nens i nenes llegint. Aquest lloc es trobava al Fondo d'en Peixo i era l'any 1968.
Però no va ser fins al 3 de juliol de 1969 que es va inaugurar la Biblioteca Popular, situada a la Torre Muntades. Amb un fons inicial d’uns 1.700 volums aproximadament, constava de quatre taules i trenta-quatre punts de lectura.
El 25 de gener de 1974 es va fer el primer trasllat de la biblioteca i es va situar al Centre Cultural Torre Balcells. Estava formada per cinc taules i trenta-nou punts de lectura. Cal destacar l'increment de llibres infantils.
L'1 de juny de 1983 va passar al Centre Municipal de la plaça Blanes. S'agmenta el nombre de punts de lectura a vuitanta-sis, i s'incorpora un espai especial diferenciat destinat als infants.
El 29 d'abril de 1991 s'inaugurà la seu del Centre Cultural El Remolar. Va canviar de nom a Biblioteca Antonio Martín (primer alcalde democràtic del Prat, després de la dictadura). Constava de tres espais i cent vint-i-nou punts de lectura. En aquesta etapa la biblioteca va començar el seu procés d'informatització i va incorporar al seu fons material audiovisual.
El 19 de desembre de 2010 es trasllada al Cèntric Espai Cultural, la seu actual. Amb aquest nou emplaçament, de 3.028 m2, s'incrementa el seu fons a 65.800 volums, els seus serveis i el nombre d'activitats dirigides a tota la ciutadania.
Arbre dels records
L'arbre es va omplir de fulles amb les vivències dels pratencs i pratenques, i cadascuna d'elles és la memòria de la història de la Biblioteca.
Més fulles dels records
Viatge en el temps
Els llibres més llegits dècada a dècada.
Te deix, amor, la mar com a penyora (1975)
Autora: Carme Riera
El hombre que susurraba al oído de los caballos (1995)
Autor: Nicholas Evans
Els homes que no estimaven les dones (2005)
Autor: Stieg Larsson
Si tu em dius vine ho deixo tot... però digue'm vine (2011)
Autor: Albert Espinosa
El maestro del prado y las pinturas proféticas (2013)
Autor: Javier Sierra
Entrevista a El Prat Ràdio al personal de la Biblioteca
Fragments de relats de la comunitat lectora de la Biblioteca
- Fragments de relats dels participants del club de lectura En Femení de la Biblioteca (a partir del minut 08:30)
- Fragments de relats dels participants dels clubs de lectura Grans Lectors, Francesc Palau, Zen LLetres i Club CreAcció
- Fragments de relats dels participants dels clubs de lectura Zen Lletres, Club CreAcció i Francesc Palau, de la Biblioteca
- Fragments de relats dels participants dels clubs de lectura Francesc Palau, club CreAcció i usuàries
- Fragments de relats dels participants del club CreAcció
- Fragments de relats dels participants del club de lectura infantil Litinèsia
- Fragments de relats dels participants del club de lectura infantil Litinèsia
- Fragments de relats dels participants del club de lectura En Femení de la Biblioteca