El contrari de la veritat és la mentida?

Eix Pensament. Coordinat per Albert Lladó

Amb l’evolució de la Intel·ligència Artificial, i amb els mecanismes cada vegada més sofisticats de les fake news, les institucions que fins ara havien fet d’intermediaris del coneixement —des de la universitat passant per la premsa generalista— pateixen una crisi de confiança mai vista. De l’escepticisme crític és fàcil saltar al cinisme irresponsable, o a les teories de la conspiració que tan ràpid es fan virals. L’altra opció, l’objectivisme absolut, també és una fal·làcia perillosa, com si només amb les dades, sense context ni interpretació, poguéssim capturar la complexitat del món que ens envolta.

Què és, doncs, la veritat? La ficció i l’enguany participen d’una mateixa naturalesa, o són fruït d’una intencionalitat oposada? Què separa la imaginació del deliri? I, sobretot, en què podem creure quan tot sembla increïble?

Podem entendre el món només coneixent els fets i les dades? Quines trampes amaga la retòrica de l’objectivitat? Què diferencia el significat del sentit?

Dimarts, 7 de novembre a les 19 h. Més informació aquí  

Escoltem l'audio de la sessió aquí

Com es construeix la “veritat” del símbol? Som conscients dels rituals i les convencions socials en què participem? És la Intel·ligència Artificial una amenaça o una oportunitat?

Web - Facebook 

Dimarts, 12 de desembre a les 19 h. Més informació aquí  

Escoltem l'audio de la sessió aquí 

Com funciona la “veritat” de la imaginació? Com traduïm, amb altres paraules, una mateixa emoció? És el mite una mentida necessària o una veritat independent de la història?

Instagram 

Dimarts, 16 de gener a les 19 h. Més informació aquí  

Escoltem l'audio de la sessió aquí 

Com es construeix la certesa? Sobre quins fonaments s’assenten la credibilitat i la confiança? Com es pot ser adequadament escèptic sense ser indiscriminadament cínic?

Facebook - Instagram 

Dimarts, 27 de febrer a les 19 h. Més informació aquí  

Escoltem l'àudio de la sessió aquí