Amb l'objectiu de satisfer les necessitats culturals dels ciutadans i garantir el seu accés al coneixement, el Cèntric Espai Cultural ofereix diferents cursos i tallers, així com xerrades divulgatives, lligades a les línies de treball de l'equipament. Aquestes propostes formatives giren al voltant, especialment, de l'escriptura, la música clàssica i la cultura digital.
Inscripcions a online.elprat.cat.
PÍNDOLES DIGITALS
DNI electrònic i certificats digitals
Avui dia cal demostrar la identitat a internet per a fer multitud de tràmits oficials. Sovint s'han de fer servir mètodes diferents i que a vegades poden resultar confusos: la signatura digital, el certificat digital, el DNI electrònic o el sistema Cl@ve, són alguns d'ells. Aprendrem quines són les seves diferències, com podem aconseguir-los i per a què s'utilitza cadascú d'ells.
Consulta la guia aquí.
Correu electrònic vs Whatsapp
El WhatsApp és una aplicació que s'ha establert com el servei de missatgeria instantània més recurrent en el nostre entorn proper. Tot i així, hi ha qui pensa que el millor sistema de missatgeria segueix sent el correu electrònic. Cadascuna d'aquestes eines és útil per a una sèria de qüestions concretes, però la gran pregunta és quan usar una o l'altre? Amb quina finalitat? Quin nivell de seguretat i privacitat tenim amb l'una o l'altre.
Sistemes de missatgeria instantània
D'aplicacions de missatgeria instantània n'hi ha diverses: WhatsApp, Telegram, Line, Viber, entre d'altres. No hi ha una aplicació de missatgeria perfecte, però en aquesta guia analitzarem a fons les principals opcions que hi ha avui dia.
Consulta la guia aquí.
Què és el núvol?
El núvol et permet emmagatzemar i accedir a dades a través d'internet enlloc de tenir-ho al disc dur de l'ordinador. Aprendrem quins tipus hi ha, com treure-les-hi el màxim profit, i com gestionar-los.
Consulta la guia aquí.
Potencialitats del programari lliure
Descobreix quines possibilitats t'ofereix el programari lliure. Aquest tipus de software pot ser usat, estudiat i modificat sense restriccions, i pot ser copiat i redistribuït bé en una versió modificada o sense modificar sense cap restricció, o bé amb unes restriccions mínimes per garantir que els futurs destinataris també tindran aquests drets. Però saps quines opcions hi ha a la xarxa? Com instal·lar-lo i fer-lo servir?
Consulta la guia aquí.
Creació d'un llibre digital
Descrobreix les possibilitats que hi ha per a poder tenir els teus escrits en un format digitalitzat d'una forma òptima, per a compartir, per a llegir en dispositius electrònics. Però com ho es fa? Quines plataformes hi ha a l'abast? Et convidem a poder transformar els teus escrits o bé, a descobrir el món del llibre digital.
Consulta la guia aquí.
Escriptura 2.0
Descobreix com el llibre és un format per a mostrar un contingut, però de formats n'hi ha molts i ens poden oferir una multitud de possibilitats de mostrar allò que volem transmetre. Llegir transcendeix el llibre imprès, és un acte que va més enllà del format i del suport. Per això, aprendrem com mostrar els nostres continguts a la xarxa, quins formats són els més adequats, i les possibilitats que ofereixen els nous formats com els Booktrailers, Booktubers, i els relats digitals.
Dimecres, 4 de maig a les 18.30 h. Més informació aquí.
MÚSICA
Xerrada divulgativa: "Rigoletto" i Verdi
Considerada una de les obres mestres de Verdi, Rigoletto és cèlebre per la presència d’uns personatges polièdrics que ens fan veure les nostres pròpies contradiccions, alhora que és una denúncia dels abusos del poder. En aquesta xerrada farem una aproximació a Rigoletto i al seu compositor, Giuseppe Verdi, un artesà que va considerar-se més un home de teatre que un músic, però malgrat aquesta consideració, va canviar la història de la música per sempre.
A càrrec d'Albert Galceran.
Dimecres, 19 de gener a les 19 h. Més informació aquí.
Descobrim la clàssica: Rossini i l'òpera bufa
Il Barbiere di Seviglia és una de les òperes còmiques més importants de la història. Partint de l’obra de Rossini, veurem com l’opera buffa va esdevenir un dels gèneres operístics més populars als segles XVIII i XIX. Una ocasió a l’abast de tothom per tal de conèixer una mica el món de la comèdia a l’òpera.
Xerrada divulgativa a càrrec del músic i col·laborador del Cèntric Miquel Àngel Martínez.
Dimecres, 16 de febrer les 19 h. Més informació aquí.
Descobrim la clàssica: Carmen. Llibertat o supervivència, amb Marcel Gorgori
Una anàlisi dels moments més destacats de l'òpera “Carmen”, de George Bizet, una de les més famoses i aclamades de la història del gènere, que farà una ullada també a la persona i al mite que hi ha al darrera d'aquest gran personatge que descriu, tant a l'òpera com l'anterior novel·la de Prosper Mérimée.
Xerrada divulgativa a càrrec del divulgador, periodista de ràdio i de televisió, Marcel Gorgori.
Dimecres, 16 de novembre a les 19 h. Més informació aquí.
CONEIXEMENT
Iniciació a la poesia
Aprendre les tècniques fonamentals de l'escriptura poètica: recerca de la poesia dins de la prosa quotidiana, eines d'escriptura, concepcions de poesia i poeta, anàlisi d'un poema, etc.
Dijous, 5 de maig a les 19 h (4 sessions). Més informació aquí.