Ideologia. Què no sabem que sabem?
Eix Activisme. Coordinat per Rubén Martínez Moreno (IDRA)
Sovint pensem que la ideologia és el conjunt d'idees essencials que caracteritzen el pensament d'una persona. No obstant això, la ideologia també opera en una direcció més inquietant. Més que per les idees que volem defensar, la ideologia pot estar formada per aquells valors i afirmacions que hem interioritzat com a pròpies i que no sabem que sabem.
No es tracta tant de pensar-nos com marionetes inanimades controlades des de dalt a base de mentides, sinó com a éssers racionals que han incorporat una concepció del món que és tant coherent i seductora com esbiaixada. Idees com "l'economia és el mercat" o "si vols triomfar has d'emprendre" il·lustren aquest univers esbiaixat que tenim inscrit en la nostra conducta i pensament.
El sociòleg Stuart Hall deia que el Thatcherisme va descobrir en el discurs dels valors socials de mercat una forma poderosa de traslladar la doctrina econòmica al llenguatge de l'experiència comuna. La conversió dels termes econòmics més densos al llenguatge del moralisme i a un argot popular va ser la peça central de la transformació. Aquest és un mètode recurrent de les ideologies contemporànies.
En aquest eix indagarem sobre algunes ideologies que reprodueixen concepcions del món i dels nostres cossos que estan en plena disputa
Ideologia tecnofeudal, amb Marta Peirano
Quin paper té la tecnologia a l’hora de solucionar els reptes actuals? Qui guanya amb el desenvolupament de les tecnologies, siguin renovables o d’intel·ligència artificial? Com governar-les millor?
Dimarts, 6 de febrer a les 19 h. Més informació aquí
Escoltem l'àudio de la sessió aquí
Ideologia de la classe mitjana, amb Anna Pacheco
Enfront de la descomposició de la classe mitjana i amb l'erosió dels seus estils de vida, què queda? Quins són els imaginaris i horitzons en plena implosió de la classe mitjana?
Dimarts, 12 de març a les 19 h. Més informació aquí
Escoltem l'àudio de la sessió aquí