Colla Bastonera del Prat
El ball de bastons és aquella dansa popular en què s’utilitza com a element principal uns bastons de fusta que es colpegen al ritme de la música.
Hi ha qui diu que el ball de bastons prové d’uns ritus del neolític amb la intenció d’aconseguir una millora en la collita. Hi ha qui sosté que prové de les danses en què els guerrers grecs s’entrenaven en èpoques de pau; potser d’aquí pot venir bona part del vestit dels bastoners. També hi ha qui afirma que els bastons van substituir les espases quan es van prohibir els balls que es feien al segle XVIII.
En el ball de bastons, l’element sonor —com els cops dels bastons, entre ells o a terra, els picarols o les veus dels bastoners— té gran importància, així com la mateixa música. Tot plegat configura un marc sonor concret i propi a cada ball.
El flabiol és l’instrument predilecte per al ball de bastons, tot i que en l’actualitat l’ús de la gralla i el timbal s’ha estès a tot el territori, com és el cas dels Bastoners del Prat. No és estrany sentir flautes, acordions, sacs de gemecs o violins interpretant les diferents melodies de les seves cançons.
Després d’un llarg període de silenci cultural, associat a la Guerra Civil, els esbarts dansaires van fer ressorgir molt tímidament les danses i balls tradicionals que gairebé havien quedat oblidats a tot el territori. Al Prat, els esbarts dansaires que van aparèixer als anys 40 són l'Esbart - Colla infantil "Petits Pratencs" i l’Esbart “Prat Dansaire” que, entre altres balls, també ballava el ball de bastons.
A l’abril de 2016 un conjunt de persones s’uneixen per formar el que més tard anomenaran la Colla Bastonera del Prat, “La Bastonera del Fang”, amb la idea que ha de ser una eina que permeti practicar i promoure aquesta dansa tradicional a la ciutat.
Aquest conjunt, que uneix persones ja experimentades en danses tradicionals i d’altres de novelles, decideix de manera assembleària tot allò relatiu a la posada en marxa de l’associació, el seu funcionament i les seves característiques. En els dos mesos següents, a partir de processos participatius, obtindrà nom i escut.
La Colla Bastonera del Prat s’estrena per la Festa Major del mateix any exhibint balls de bastons tradicionals com El Nou d’Abrera, La Pavana de Vilanova, El Joan del Riu o els balls de bastons del Prat (La Somosara, La Marxa, Els Nanos i La Llarga) i alhora balls de nova creació com A les barricades, ball compartit amb la Colla Bastonera de Sants. El col·lectiu, per tant, resta obert a l’aprenentatge i recuperació de balls de bastons tradicionals, així com al disseny i formació de balls de nova creació.
Actualment, l’agrupació compta amb l’experiència de més de mitja dotzena d’actuacions, entre ballades i tallers, i amb un equip humà creixent i consolidat que pretén continuar donant vida a aquestes danses que no només han de formar part del passat, sinó també del nostre present i futur.
Entre d’altres, al País de Gal·les trobem la Morris Dance, a Espanya el Paloteo o Troqueado i a Portugal la Dansa de Pauliteiros, tots ells balls de bastons. També hi ha danses tradicionals amb bastons a zones com el Magreb, on trobem la Raks Al Assaya egípcia o la Tahtib (una part d’aquestes danses s’han integrat dins la dansa oriental o dansa del ventre).