El document del mes: La Guerra del Francès (1808-1814)
La guerra contra els exèrcits de Napoleó (1808-1814), coneguda com a la Guerra de la Independència, o Guerra del Francès a la historiografia catalana, va representar un període complex de la història d’Espanya.
El conflicte entre Espanya i França, s’explica dins el context de la política expansionista que va portar a termer Napoleó Bonaparte per tota Europa.
L’inici d’aquest cal situar-lo situar en els acords signats en el Tractat de Fontainebleau (1807), segons els quals Espanya i França es repartien Portugal. Amb l’excusa de la invasió de Portugal, les tropes franceses van ocupar les principals ciutats de l’Estat. L’emperador Napoleó I pretenia instaurar en el tron espanyol al seu germà, Josep Bonaparte, fent fora a la monarquia borbònica i implantant un model d’estat que acabarà saquejant tot el país fins el 1814.
A Espanya, es produiran les convulsions pròpies d’un estat profundament fraccionat, entre l’absolutisme de la monarquia i els seus defensors i els sectors liberals, que s’expressen a les Corts de Cadis i que abasten un ampli ventall polític. En el sentit militar, aquests mateixos liberals s’han d’unir als seus rivals ideològics per fer fora uns invasors que, paradoxalment, porten les idees avançades que defensen els liberals. Tot això, bastit amb proclames patriotes i herois llegendaris (Agustina d’Aragó, el Timbaler del Bruc...) per cridar a la mobilització una població poc disposada a participar en una lluita que li és distant.
Catalunya va ser la zona que va estar més temps sota el control francès, des de febrer de 1808 fins a juny de 1814, fins el que punt que fa ser annexionada a l’Estat francès.
El document, que us mostrem aquest mes, és un exemple de les crides entusiastes que intentaven promoure per aconseguir suports a la lluita contra els invasors. Aquest document és del 1810 i forma part de les sèrie Acció i Òrgans de Govern.
L’any 2017 la Beca Jaume Codina de recerca d’història local es va concedir al projecte, La Guerra del Francès al Prat de Llobregat (1808-1814), de l’historiador Roger Mirabent. El treball es troba en la seva fase final, que s’ha vist afectada per les restriccions als centres de recerca, imposades per la Covid en diferents moments.