La peça del mes: Sirena de La Papelera Española

sirena_paperera

Abril 2016

Any: segle XX 

Material: ferro

Mides: 38,5 x 40 cm

Procedència: RENO DE MEDICIS

Núm. registre: 755

Sirena de fàbrica realitzada en ferro. Presenta peu cilíndric pintat de color verd amb 4 orificis a la base per a fixar els cargols. La part superior, circular i pintada de vermell, presenta una sèrie d'obertures per on surt l'aire que dona lloc al so de la sirena. A mig cos del peu es situa l'entrada de l'aire.

La sirena era utilitzada per assenyalar el començament i finalització dels torns de treball a la fàbrica, en aquest cas de la fàbrica de La Papelera Española.

L'any 1917 s'instal·la La Papelera Española, una empresa fundada per Nicolás M. Urgoiti a partir de la fusió, l'any 1901, de set papereres basques. La fàbrica es dedicà a la producció de paper i cartró i les primeres proves de producció es van fer l'any 1921.

L’arribada de La Papelera anà paral·lela a la primera migració de treballadors exclusivament industrials. Eren tècnics i obrers procedents del País Basc que ja tenien, la major part d’ells, experiència en el ram paperer. Aquests treballadors es van establir als carrers propers a la fàbrica (Ivo Morer –actual passatge de l’autovia–, Ponsich, Urgoiti, Major), i van mantenir així un distanciament ini­cial amb la resta de la població del Prat, distanciament que es feia més gran pel fet de tractar-se d’un grup homogeni que tenia costums, llengua i cultura diferents a la població autòctona.

La Papelera, tot i el canvi de propietaris, ha estat la indústria pratenca de vida més llarga dedicada a una mateixa activitat. L’any 2006, aturades definitiva­ment les seves màquines, s’inicià l’enderroc de les antigues naus de producció, mentre que es conserven, com a elements patrimonials de la ciutat, l’edifici principal i l’escola.

Gómez Inglada, Marga: La formació d'una ciutat. Ajuntament del Prat de Llobregat, 2010. El Prat de Llobregat. Pàg. 84-85.