La Declaració d’Emergència Climàtica del Prat de Llobregat, aprovada el 9 de setembre del 2020 al Ple municipal va suposar un tret de sortida a una ambiciosa estratègia per promoure tot tipus d'accions enfocades a lluitar contra el canvi climàtic des de la nostra ciutat.
L’Ajuntament del Prat, a través del programa municipal El Prat Film Office, ha entomat el repte d’incentivar la reducció de l’impacte ambiental de l’activitat de rodatges, a través de l’exempció del pagament de la taxa a aquelles produccions cinematogràfiques que incorporin mesures i criteris i de sostenibilitat en el desenvolupament del projecte audiovisual, especialment aquelles que tenen com a objectiu la reducció de la petjada de carboni.
Aquesta mesura és una de les accions que formen part de l’estratègia de l’Ajuntament del Prat per avançar cap a un futur més sostenible, i converteix al municipi en el primer membre de la xarxa de municipis Catalunya Film Commission (ICEC) que incorpora a les seves ordenances fiscals mesures que incentiven la sostenibilitat en els rodatges.
El conjunt de mesures i criteris sostenibles que adopti la productora ha de quedar recollit en el pla de sostenibilitat del rodatge,que haurà d’atendre els criteris i mesures de sostenibilitat recomanades per la Catalunya Film Commission a la Guia per a la incorporació de criteris de sostenibilitat en filmacions i rodatges elaborada per l’ICEC.
La productora haurà de presentar el pla de sostenibilitat del rodatge a l’Ajuntament abans del desenvolupament de l’activitat, juntament amb un escrit mitjançant el qual es compromet a aplicar les mesures i criteris que es contemplin en aquest document. El departament de Comunicació, a través d’El Prat Film Office, haurà d’emetre informe favorable perquè es pugui aplicar aquesta exempció.
Actualment existeix una única certificació amb sistema de verificació extern, pel que fa a la sostenibilitat dels rodatges. Es tracta de Green Film, la certificació impulsada per Trentino Film Commission que Cine Regio ha proposat com a estàndard europeu.
Green Film planteja com a requisit indispensable per obtenir la certificació que la producció compti amb un pla de sostenibilitat i un pla de transports. A partir d’aquí s’inicia el procés i una empresa verificadora externa (a Espanya Bureau Veritas o DNV) s’encarrega de fer el seguiment i verificar el compliment del pla. Un cop acabat el rodatge, s’envia la documentació a Green Film, que emet el certificat (podeu veure tot el procés en el document que trobareu a peu d'aquest text, amb el nom Mapa del sistema de certificació).
L’ICEC, a través del Pla C* Cultura pel Clima. Pla de sostenibilitat ambiental per a les empreses culturals i de l’SDE ofereix subvencions per cobrir fins al 80% de les despeses derivades de l’elaboració d’un pla de sostenibilitat (Consultoria cultura) i de la implementació d’accions de sostenibilitat en el rodatge (Actuacions).
Si voleu saber quines consultories actualment fan assessorament de sostenibilitat i recomanacions per al rodatge podeu consultar el directori de la Catalunya Film Commission i el directori del Pla*C. Amb seu a Madrid, també hi ha la consultoria Mrs. Greenfilm.
Podeu trobar tota la informació d'aquest apartat, resumida en aquest enllaç.
Green Film Rating System (pdf - 802824 bytes)
Mapa del sistema de certificació (pdf - 77772 bytes)