El Prat pagès

Del 14 de desembre de 2005 al 8 d'abril de 2006

Segona planta, Centre Cultural Torre Balcells
Producció pròpia

Aquesta exposició ens mostra El Prat preindustrial, quines feines es feien, les festes que se celebraven, el dia a dia dels pratencs i pratenques.

El calendari festiu:  D’entre les festes religioses més populars destaca la de Corpus amb una processó amb lluïdes catifes de flors pels carrers. La Festa Major era la principal festivitat lúdica de l’any i tota la població participava en les diferents activitats que s’organitzaven.

El cicle de la vida: Els protagonistes de la història són les persones  des del naixement fins a la mort passant per la vida escolar, el servei militar, el matrimoni o la malaltia.  

Feines i eines del camp: Fins ben entrat el segle XIX, la població pratenca va viure d’una agricultura tradicional basada en l’autoconsum. Es conreaven cereals amb baixos rendiments, a causa del poc ús de fertilitzants i per les característiques del sòl, poc adequat per a aquest tipus de conreus.

El regadiu: El Prat del segle XIX va viure el pas de l’agricultura de secà a la de regadiu motivat per dos fets bàsics: l’arribada de nous propietaris i el millor aprofitament de l’aigua.

El segle XX s’inicià amb la consolidació dels conreus de regadiu, que van desbancar els de secà. Les terres es van adaptar als nous productes, molt més rendibles i que tenien una gran acceptació als mercats locals i internacionals.

Veure plafons