Txema Urquijo

Va néixer a Llodio el 1961. És un advocat amb una llarga trajectòria asssociada a les víctimes del terrrorisme i a la recerca d'escenaris de pau al País Basc, àmbit en el qual treballa des de fa més de vint anys.

Durant molts anys va ser membre de la coordinadora pacifista Gesto por la Paz d'Euskal Herria, de la qual va ser membre de la Comissió Permanent des de 1988. Des del 2002 al 2005 va ser director de Drets Humans del País Basc del lehendakari Juan José Ibarretxe, però en va marxar per voluntat pròpia quan la seva àrea estava sota la direcció del Conseller de Justícia Joseba a Azkarraga.

Entre febrer de 2006 i desembre de 2012 va treballar com a assessor de la Direcció d'Atenció a les Víctimes dels Terrorisme. La seva tasca en l'executiu autonòmic ha estat marcada durant anys per un treball conjunt  amb Maixabel Lasa, la vídua de l'exgovernador civil de Guipúscoa, Juan María Jaúregui, assassinat per ETA. Amb el canvi de l'executiu socialista de Patxi López al d'Iñigo Urkullu va seguir exercint un important paper d'interlocució amb les víctimes, encara que les diferències amb Jonan Fernández, secretari de Pau i Convivència del Govern Basc, van significar el seu relleu el 3 d'abril de 2014.