5- Mesurar i pesar

Per mesurar el gra s’utilitzaven recipients de fusta reforçats amb ferros. A dos dels costats hi havia dues nanses i a la boca o part superior un ferro en forma de creu. Perquè les mesures fossin exactes, calia passar per la boca el pal anomenat “rasador” el qual eliminava la part de gra sobrant.

La pagesia del Prat utilitzava la mitja quartera per mesurar el gra. Un sac de  mongetes contenia dues mitges quarteres, equivalent a uns 66 kg aproximadament.

Quarteró: equival a sis lliures i  mitja (2,600 kg)

Romana: balança portàtil de ferro formada per una barra amb dos braços desiguals, amb un ganxo per penjar-la o aguantar-la. El cos que s'ha de pesar es col·loca a l'extrem del braç menor i s'equilibra amb un piló o pes constant que es fa córrer sobre el braç major, on hi ha traçada l'escala dels pesos.

Balança i pesos: instrument format per una palanca de braços iguals que serveix per mesurar el pes d'un objecte. S'equilibra amb un joc de pesos.

Bàscula gran: utilitzada per a pesar cossos voluminosos. Està formada per un suport de fusta, on se situa l'objecte a pesar, i un pes metàl·lic que es desplaça per una barra graduada per calcular-ne el pes. Pot mesurar fins a uns 300 kg. Acostumava a haver-n´hi a cada casa de pagès.

Bascula per pesar patates: formada per un suport i una bàscula romana s’ utilitzava  per pesar els sacs de patates quan es collien al camp.