26 maig 2021
Xerrada a càrrec de Carles Santacana, Doctor en Història Contemporània per la Universitat de Barcelona. És especialista en la Guerra Civil Española i la postguerra.
La repressió, en totes les seves formes, va ocupar sempre un paper central en la configuració del règim franquista. La dictadura tenia molt present que només podia sobreviure si aplicava un ampli ventall d'estratègies repressives, que havien d'aconseguir una societat temorenca i dòcil. El catàleg repressiu va ser molt ampli: afusellaments, desterraments, presons, camps de treball, depuracions, confiscacions, acomiadaments, ... i un llarg etcètera, sempre amb el mateix objectiu polític, i que es va mantenir fins al final de la dictadura. Si bé és cert que el significat últim de la repressió va ser uniforme, les realitats locals ajuden a entendre com es va desenvolupar en cada territori, en funció de les seves característiques i antigues conflictivitats.
14 juny 2021
Xerrada a càrrec de Joan Montblanc Lasaga, historiador local i comissari de l’exposició El Prat 1939. La repressió franquista.
Durant gairebé quatre dècades el règim franquista va generar el major nombre de víctimes de la història contemporània a la nostra població. Malgrat el seu enorme impacte, les seves conseqüències reals encara són massa desconegudes i presenten algunes parts poc estudiades. Seguint el guió de l'exposició, tractarem les bases locals de la repressió a partir de les mesures de control exercides sobre la població, el funcionament dels nombrosos mecanismes repressius, el balanç de víctimes constatades fins el moment i reflexionarem sobre les causes d'aquesta desmemòria sobre el franquisme.