Esteu aquí
Trobada amb Rafel Nadal i presentació del llibre "El fill de l'italià"
Trobada amb el novel·lista Rafel Nadal. Ens presentarà la seva darrera novel·la El fill de l'italià, guardonada amb el Premi de les Lletres Catalanes Ramon Llull 2019.
RAFEL NADAL I FARRERAS (Girona, 1954) escriu a La Vanguardia i col·labora habitualment a RAC1 i TV3. Ha estat director d’El Periódico de Catalunya de maig de 2006 a febrer de 2010, període durant el qual el diari va rebre nombrosos premis, entre els quals el Nacional de Comunicació. És autor d’Els mandarins (2011), un llibre de retrats sobre el poder; Quan érem feliços (Premi Josep Pla, 2012), una obra de referència de la literatura de la memòria, i Quan en dèiem xampany (2013), sobre una saga familiar a cavall de Catalunya i la Xampanya francesa. La maledicció dels Palmisano (2015) ha estat traduïda a vint i -dues llengües, i La senyora Stendhal(2017), a cinc.
La seva darrera novel·la, El fill de l'italià (2019), ha estat guardonat amb el Premi de les Lletres Catalanes Ramon Llull 2019.
Sinopsi de El fill de l'italià:
En Mateu creix en una família trencada que no se sent seva. Des de petit lluita per deixar enrere els crits, les baralles i la misèria de la Mina, la casa més pobra de Caldes de Malavella, la que tothom evita. Aviat descobreix que els seus orígens s’amaguen darrere d’un secret del qual ningú parla però que coneix tothom: el poble està marcat per l’odissea d’un miler de joves mariners italians que s’hi van refugiar en plena Segona Guerra Mundial. Són els supervivents de l’enfonsament del cuirassat Roma, bombardejat pels alemanys el 9 de setembre de 1943 en venjança per l’armistici entre Itàlia i els aliats.
Seixanta anys després, en Mateu decideix buscar el seu pare i comença a fer -se preguntes: qui era aquell noi que xiulava cançons napolitanes i duia a rentar la roba a la seva mare? Quins eren els somnis de la Joana, que plantava clavells de poeta per escapar d’un marit bosquetà que no parava mai a casa?
El fill de l’italià és un viatge a la recerca de la pròpia identitat i la història extraordinària d’un amor prohibit en plena postguerra.
«Totes aquelles flors li encantaven, però a la Joana la tornaven boja els seus clavells de poeta, els que plantava al replà de la porta que baixava a la riera, en aquelles cinc o sis llaunes gegants d’olives que havia arreplegat de les escombraries dels balnearis. En guardava la grana com un tresor en una capsa de galetes Trias, que amagava tot l’hivern a la cuina, al fons del prestatge que havia improvisat a sota de la pica. Quan arribava la primavera, rescatava la capsa i replantava algunes llavors en les llaunes, amb tanta delicadesa com si plantés el jardí d’un palau».
Activitats relacionades
Taller de dinamització lectora: "L'illa de la lectura"...
Tipus: Lectura
Quan: 01/02/2025 - 11:00 h
On: Biblioteca Antonio Martín
Inscripcions Tancades
Quan el conflicte ens converteix en bèsties, amb Marta...
Tipus: Conferència Xerrada
Quan: 04/02/2025 de 19:00 a 20:30 h
On: Cèntric Espai Cultural
Story Telling
Tipus: Lectura
Quan: 05/02/2025 de 17:00 a 18:00 h
On: Biblioteca Antonio Martín