Esteu aquí
Escriptura creativa: els primers passos del narrador
Buscarem i reconeixerem aquelles formes, figures i llenguatges de la nostra escriptura que més ens agraden. Comentarem els nostres textos i aprendrem a utilitzar les eines d’una bona narrativa per a tramar una història.
Escriure és un art que necessita imaginació, intuïció i talent, però també una bona tècnica. En aquest curs, a través de teoria però també de molta pràctica, desgranarem els principals recursos que tenim a l’abast per tal de posar fil a l’agulla a la nostra capacitat narrativa. Què volem dir? Com ho mostrem? Quin és el millor narrador per a cada història? Com podem arrodonir una idea? Aquestes i d’altres preguntes obtindran resposta en aquest taller.
Metodologia del taller: El taller es basarà en sessions magistrals que incorporaran tot un seguit d’exemples pràctics i d’exercicis per treballar a classe per tal de fomentar l’assoliment dels continguts i la participació dels alumnes. La voluntat, doncs, és que les classes siguin dinàmiques i bidireccionals. També s’encarregaran alguns exercicis a casa, de petita extensió, però claus per tal de poder assentar els coneixements explicats durant les sessions.
Descripció de les sessions:
1. Introducció: diferències entre un text literari un text no literari. La mirada de l’escriptor. Distinció entre conte i novel·la. La idea generadora.
2. Els personatges: veure’ls i viure’ls. Protagonistes, antagonistes, secundaris i anecdòtics. Diferència entre dir i mostrar.
3. Els narradors: tipologia i recursos associats.
4. L’escena. Marc, atmosfera i acció. La importància dels diàlegs.
5. La història. De què va la nostra història? Com la volem explicar? Diferència entre història i trama. La versemblança i la coherència. Les expectatives.
6. L’estil. L’adequació entre el fons i la forma. La paraula encertada.
7. El ritme i l’extensió: més pàgines no vol dir explicar millor. La llei de la tensió i de la distensió. La intensitat: l’exemple del microrelat.
8. Conèixer-nos com a escriptors. Crítica i autocrítica. El plaer de revisar i com saber posar el punt i final a la nostra història.
Tallerista: Anna Pascual (escriptora i membre del col·lectiu Obrador d'històries).
-
Accessible