Associació Gegantera Recreativa del Prat
Les primeres referències que tenim dels gegants al Prat es remunten a l’any 1925. En aquella època la nostra població no tenia figures pròpies i les havien de llogar, normalment a la sastreria teatral Casa Paquita. L’any 1940 es va constituir un grup de pratencs per portar els gegants.
L’any 1954, el Prat va decidir comprar la seva primera parella de gegants, el Rotllà i la Griselda, que representen un rei i una reina, i un primer grup de sis capgrossos per acompanyar-los.
Per la Fira Avícola de 1980 es va presentar un nou grup de cinc capgrossos i la segona parella de gegants de la ciutat, el Pere i la Paulina, una parella de pagesos batejats amb aquests noms en honor als copatrons del Prat, sant Pere i sant Pau.
L’Associació Gegantera Recreativa El Prat, que actualment s’encarrega dels gegants de la ciutat, es va constituir com a entitat a principis de l’any 1992.
En reconeixement de Joan Sanahuja per la tasca que va fer per consolidar la festa gegantera al Prat, l’any 1994 es va presentar el gegantó Joanet. L’any 2015, va néixer el gegantó Pau, en honor a tots els nens i nenes que acompanyen els gegants en les seves sortides i també perquè les noves generacions poguessin iniciar-se en el món geganter. Aquest gegantó és l’únic que pertany a l’Associació Gegantera, ja que la resta són propietat de la ciutat.
Els primers sis capgrossos, que es van comprar l’any 1954, eren una barreja d’elements representatius del Prat (el Basc, en referència als industrials arribats al Prat, el Cap de Meló i el Nas de Carxofa, en referència als principals productes agrícoles que es produïen al Prat) i de figures populars del moment (el Belcebú, el Panchito i el Grouxo Marx).
Per la Fira Avícola del 1980, amb la presentació de la nova parella de gegants, es van presentar cinc figures noves: el Català, l’Aragonès, l’Andalús, el Gallec i el Castellà.