Papallona safranera de l'alfals. (FOTO: PAU ESTEBAN)
dijous, 22 març, 2018 - 13:00
La riquesa d’espècies d’invertebrats és símptoma del bon estat de conservació dels espais verds de la ciutat i dels espais naturals. Els invertebrats són els organismes més abundants al món i viuen en tots els ecosistemes. Per conèixer millor les poblacions d’invertebrats artròpodes (insectes i aràcnids) del Prat ja disposem d’un catàleg que les inventaria i classifica.
En els últims dos anys s’ha elaborat un estudi, centrat en 18 punts tant del nucli urbà (parcs i jardins) com d’alguns espais periurbans, per catalogar la fauna invertebrada i valorar l’interès i la raresa de les espècies trobades. També s’ha estudiat la relació de les espècies trobades amb la vegetació per gestionar els espais verds de forma sostenible .
L’estudi aporta 609 espècies, de les quals 173 són papallones diürnes i nocturnes, 107 bernats i xinxes, 106 escarabats, 49 formigues, abelles i vespes i 55 aranyes. El 10% d’aquestes espècies resulten molt interessants perquè són rares o poc freqüents al nostre país. També cal destacar que el 4% de les espècies trobades són exòtiques i majoritàriament invasores, és a dir que ràpidament colonitzen l’espai en detriment de les espècies autòctones.
Pel que fa a la relació amb la vegetació dels espais estudiats, s’ha confirmat el paper determinant que tenen les plantes autòctones en la presència d’una comunitat d’invertebrats rica i diversa, així com el benefici d’algunes recomanacions pràctiques de gestió com ara reduir les segues generals, deixar espais de refugi sense sega i evitar intervencions en períodes crítics per a la flora i la fauna.
dijous, 14 novembre, 2024 - 11:15
dilluns, 11 novembre, 2024 - 14:15
dilluns, 11 novembre, 2024 - 09:30