La imatge del mes: Pompeu Fabra al vaixell Uruguay
A la imatge es poden veure a la coberta del vaixell Uruguay, d’esquerra a dreta de la imatge,Josep Gibert (alcalde del Prat 1934-1936), Pompeu Fabra i Joan Bruxola (alcalde del Prat 1937-1939).
A l'octubre de 1934 el Govern de la República Espanyola va comprar un antic vaixell l’Uruguay. Era d'acer i havia estat armat a les drassanes escoceses de Dumbarton i botat al mar el 1912.
Va ser dissenyat per transportar passatgers, fent la ruta des de la península fins al Mar del Plata. A partir de 1919 sortia des de Barcelona fent escales a diversos ports espanyols i després de 18 dies de viatge arribava a Rio de Janeiro i després a Montevideo i Buenos Aires.
L’any 1932 aquesta línia va deixar de funcionar i el vaixell va quedar fora de servei ancorat al port de Barcelona. Dos anys després, el govern de la República el va adquirir per a utilitzar-lo com a presó.
El 6 d’octubre de 1934, com a resposta a l’actuació política dels govern conservadors a l’estat, Lluís Companys va proclamar l’Estat Català dins de la República Federal Espanyola. La conseqüència més immediata va ser la suspensió de l’Estatut i l’empresonament de tot el govern de la Generalitat. També van ser detinguts càrrecs locals, representants de la societat civil i personalitats destacades. En total hi havia prop de 2.500 persones detingudes. Tots ells van ser empresonats al vaixell Uruguay. Del Prat van ser detinguts l'alcalde Gibert i els regidors Bruxola i Burgos entre d’altres.
El dia 7 de gener de 1935 Companys i els seus consellers van ser traslladats a diferents presons de l'Estat per complir els 30 anys de reclusió a què havien estat condemnats. Tots els condemnats van ser alliberats amb la victòria electoral de les candidatures del Front Popular. L’Uruguay va acabar tristament bombardejat al port de Barcelona al final de la Guerra Civil.
Pompeu Fabra també va quedar detingut durant sis setmanes pels Fets de l’octubre de 1934. (Font: Pompeu Fabra (1968) de Josep Miracle). Pompeu Fabra i Poch va ser lingüista, filòleg, enginyer, professor a la universitat i escriptor. Va destacar com a capdavanter establidor de la normativa moderna de la llengua catalana. El Diccionari del 1932 conegut popularment com a Diccionari Fabra o el Pompeu, va ser pensat com l'esbós d'un futur diccionari oficial de l'Institut d'Estudis Catalans.
La Generalitat de Catalunya dedica l'any 2018 a la figura de Pompeu Fabra, pels 150 anys de la seva naixença i els 100 anys de la publicació de la Gramàtica catalana normativa.
Fotografia del Fons Municipal ( AMEP)