dimecres, 21 març, 2018 - 11:15
L’Ajuntament del Prat ha presentat aquest dimarts, 20 de març, el nou Pla Local per a la inclusió i la cohesió social (2018-2022), que incorpora les propostes realitzades per 38 entitats socials i cíviques de la ciutat. El pla pretén garantir la igualtat d’oportunitats i lluitar contra la desigualtat social i estarà en constant actualització, obert a les propostes de les entitats i la ciutadania.
A més, l’Ajuntament del Prat ha plantejat un gran acord de ciutat, a què es podrien adherir totes les entitats interessades, per fer el seguiment i actualització del pla. El pla estarà permanentment obert a les propostes de les entitats i de la ciutadania.
El pacte s’ha presentat durant l’acte titulat “Conferència ciutadana - Pla local per a la inclusió i la cohesió social (2018-2022)”, al Cèntric Espai Cultural del Prat. El pla compta amb els següents cinc àmbits d’actuació: Protecció social i sanitària, Formació, cultura, educació i esport, Habitatge, Ocupació i Relacions comunitàries. En total, es desplegaran unes 190 actuacions, de les quals el 66% compten amb la implicació d’entitats i associacions ciutadanes (al final del document, es detallen algunes de les actuacions més destacades de cada eix).
Un grup d’impuls i seguiment ciutadà, amb representants d’una quinzena d’associacions i entitats cíviques, es reuniran per fer seguiment i plantejar les noves propostes d’actuació que creguin necessàries, que es debatran a la conferència ciutadana de l’any vinent. Fins ara, les conferències ciutadanes es feien un cop cada quatre anys, però a partir d’ara seran anuals.
En l’acte de presentació del pla, hi ha intervingut l’alcalde del Prat, Lluís Tejedor, i la tinenta d’alcalde d’Acció Social, Marga García, entre d’altres representants municipals. També s’ha pronunciat la ponència “Acord de ciutat: construir plegats la política social del municipi”, a càrrec de Quim Brugué, catedràtic de Ciència Política a la Universitat de Girona. A més, s’ha comptat amb un espai de diàleg entre representants de diverses entitats on han analitzar el seu paper per promoure la cohesió social al Prat.
Balanç del pla d’inclusió social anterior
L’actual pla conté una quarantena de propostes més que l’anterior, que es va iniciar l’any 2012 en el darrer mandat municipal. El darrer Pla per a la Cohesió i la Inclusió Social contenia un total de 154 actuacions de sis eixos, de les quals es van complir pràcticament la seva totalitat (un 96,1%).
Balanç de l’evolució dels serveis socials municipals
També cal destacar que, des de l’any 2011, el pressupost municipal destinat a Serveis Socials s’ha incrementat d’un 88%, passant de 5 a 9,5 milions d’euros. Aquest augment es deu a la incorporació de nous serveis, a l’assumpció de més competències en aquesta matèria i a l’increment de les persones ateses pels serveis socials, que s’han doblat en l’última dècada, passant de 4.118 a 9.879 entre 2008 i 2017.
Actualment, la despesa en serveis socials bàsics per habitant és de 81,1 euros al Prat, un 42,5% més que al conjunt de la província (56,9 euros), segons dades de la Diputació de Barcelona.
El Prat també presenta ràtios superiors de professionals de l’educació i el treball social que a la resta de la demarcació de Barcelona. Al Prat, hi ha un professional de l’educació social per cada 5.424 habitants, mentre que la mitjana provincial és d’1 per cada 7.387 habitants. En el cas dels professionals del treball social, la relació al Prat és d’1/3.173 habitants i la del conjunt de la província d’1/4.521 habitants.
L’Ajuntament també ha incrementat de manera molt substancial el pressupost de Promoció Econòmica. Entre 2011 i 2017, s’ha incrementat d’un 90%, cosa que també ha permès ampliar serveis ja existents i crear-ne de nous.