dijous, 18 octubre, 2018 - 11:15
L’Ajuntament del Prat és un dels municipis catalans on més es potencia el treball comunitari amb joves als espais públics, a través del projecte d’intervenció socioeducativa Joves al Medi Obert. El projecte va adreçat als joves de 12 a 20 anys del Prat i el darrer curs escolar va arribar a uns 1.500, dels quals es va intervenir de manera més personalitzada amb 335, el doble que fa 4 anys.
Aquest projecte es va iniciar el 2014 des dels Serveis Socials municipals amb la col·laboració de l’entitat SAÓ Prat, després de detectar dinàmiques disruptives d’alguns joves que provocaven problemes de convivència en places o equipaments. El projecte es va anar consolidant i estenent a més espais de la ciutat i, al juny de 2016, va passar a formar part del Pla Local de Joventut.
Actualment els objectius del projecte són apropar-se als joves i establir vincles per oferir i crear alternatives; fer visibles i canalitzar les seves inquietuds i necessitats; implicar-los en el seu procés de creixement; acompanyar-los en la construcció dels seus itineraris personals; afavorir la convivència; potenciar-ne la participació a la vida comunitària; i fomentar una visualització positiva i de reconeixement dels joves als mitjans de comunicació. Amb l’inici del curs escolar l’equip d’educadors i educadores ha reprès el contacte amb el jovent, tant als instituts, com als equipaments, serveis i carrers de la ciutat.
L’evolució del projecte ha fet que l’IGOP, Institut de Govern i Polítiques Públiques de la UAB, l’escollís com a una de les 7 experiències d’intervenció en medi obert d’arreu de Catalunya i de l’Estat estudiades per l’informe “Acció comunitària en medi obert. Estudi de casos”, encarregat pel Servei d’Acció Comunitària de l’Ajuntament de Barcelona (2018), per destacar la dimensió comunitària del seu treball amb joves.
D'entre els 335 joves que van rebre un seguiment personalitzat del programa durant el curs passat, la majoria són estudiants (77%), mentre que un 9% treballa i un 14% no estudia ni treballa.
Els educadors i educadores de medi obert treballen escoltant quines són les seves necessitats i donant-los suport perquè encarin el disseny del seu futur de forma positiva. Els joves viuen diferents etapes al llarg del seu procés de creixement personal, amb moments d’espera, de reflexió sobre què volen fer... Són moments propis del seu recorregut vital i les circumstàncies socials i econòmiques no faciliten en alguns casos que trobin el camí desitjat.
Per tal de canalitzar les inquietuds dels joves cap a alternatives d’oci positiu, s’incentiva la seva implicació en la planificació i organització de diferents activitats culturals, educatives i esportives. També es promou que siguin agents actius, desenvolupant les seves idees i capacitats creatives en activitats pròpies, amb el suport dels recursos de la ciutat. Exemples d’aquestes activitats són tallers de cuina o artístics, excursions, sessions de cinema, partits de futbol sala o de ping-pong, activitats de patinatge...
Responent a les inquietuds recollides entre estudiants de secundària i joves vinculats al projecte Joves al Medi Obert, l’Oficina del Pla Jove ofereix un seguit d’activitats d’oci alternatiu emmarcades en el projecte Zona Jove.
L’edició de tardor de la Zona Jove, que comença aquest cap de setmana, conté una programació prevista per a majors de 12 anys i gratuïta. Vol generar participació, experimentació i creació, oferint una alternativa d’oci positiu i no consumista que sigui atractiva i doni a conèixer les coses que es fan al Prat on les persones joves poden participar, coneixent entitats i grups no formals, activitats, tallers i els diferents serveis dels equipaments culturals i esportius, així com instal·lacions a l’aire lliure. L’equip d’educadors de Medi Obert estarà hi serà en algunes d’aquestes activitats per acompanyar els joves que hi participin i establir nous vincles.
Algunes de les accions programades conviden a la pràctica de l’aikido, la defensa personal, una cooking party, la dansa urbana o l’street workout i són un marc idoni d’intervenció educativa.
dijous, 28 novembre, 2024 - 12:30
dimecres, 27 novembre, 2024 - 15:45
dimecres, 27 novembre, 2024 - 12:15