dimecres, 24 octubre, 2018 - 13:00

Al Prat, taula rodona sobre l'expressió artística com a teràpia en temes de salut

El món artístic i sanitari debat com l’art pot contribuir al benestar de dones amb càncer de mama

Pintura corporal i salut mamària

Imatge del taller de pintura corporal 'Pinta-te-les', una de les propostes en commemoració dels dies mundials contra el càncer de mama

En la taula rodona, que se celebrarà dilluns 29 d’octubre, hi participaran la directora d'Estratègia i Responsabilitat Social Corporativa de l'Institut Català d'Oncologia (ICO), Ana Rodríguez; l’artista Cinta Tort (Zinteta), especialitzada en “body painting”; i Blanca Pàmpols i Maite Besora, membres del grup teatral Kaddish.

Enguany, l’Ajuntament del Prat de Llobregat va arrencar el seu cicle d’activitats al voltant dels dies mundials contra el Càncer de Mama i per la Salut mamària amb tallers de pintura corporal, pensats per desestigmatitzar aquesta malaltia i normalitzar les seves conseqüències com a manera d’ajudar a superar-les. L’artista Zinteta n’ha estat la dinamitzadora.

El món artístic i sanitari debatran com l’expressió artística pot contribuir al benestar de les dones amb càncer de mama el proper dilluns, 29 d’octubre, al Cèntric Espai Cultural del Prat de Llobregat. El debat, que tindrà lloc a les 18 h, comptarà amb la participació de la directora d'Estratègia i Responsabilitat Social Corporativa de l'Institut Català d'Oncologia (ICO), Ana Rodríguez; l’artista Cinta Tort (Zinteta), especialitzada en “body painting”; i Blanca Pàmpols i Maite Besora, membres del grup teatral Kaddish.

L’ús de l’art com a eina terapèutica – també coneguda com a arteràpia- és una eina d’intervenció per donar resposta al malestar de la vida quotidiana que es basa en la utilització de diferents llenguatges artístics (la pintura, la veu, l’escriptura, la dansa...) com a instruments perquè les persones es reforcin anímicament. Aquesta pràctica s’ha demostrat efectiva tant per ajudar a aquells que viuen una malaltia com perquè persones sanes aprenguin a tenir cura del seu cos, conservant-ne la salut, d’aquí que també es denomini Artprevenció. Són teràpies complementàries, que no substitueixen en cap cas els tractaments mèdics pertinents en cada cas.

A més de la salut, l’arteràpia s’aplica en molts altres camps, com l’educació, aprofitant el potencial de l’expressió artística per al desenvolupament de les persones, en paraules del teòric de l’educació i catedràtic de la Universitat de Standford, Elliot Eisner. A l’Estat espanyol, Catalunya ha tingut en paper capdavanter en la introducció de l’art teràpia des de principis del s.XXI i s’aplica en diversos camps (educació, psicologia, treball comunitari...).

L’Ajuntament del Prat de Llobregat s’ha sumat a aquesta iniciativa d’avantguarda, fent una aposta innovadora que aprofita el potencial de l’expressió artística en el benestar de les dones amb càncer de mama o com a eina preventiva de la malaltia. Aquesta iniciativa ha sorgit a l’entorn del cicle d’activitats que s’organitzen a l’entorn del dies mundials contra el Càncer de Mama (19 d’octubre) i per la salut mamària (15 d’octubre).

En motiu d’aquesta efemèride, l’any passat l’Ajuntament del Prat ja va organitzar la campanya “Toca-te-les”, basada en una imatge atrevida i innovadora per sensibilitzar sobre la importància de la salut mamària. En col·laboració amb la fotògrafa local, Núria Oreja, la campanya es basava en les imatges dels pits de més d’un centenar de persones del Prat de Llobregat, majoritàriament dones, de diferents edats, races..., en què no s’identificava el seu rostre.

Enguany, l’Ajuntament del Prat ha fet un pas més amb la campanya “Cuida-te-les”, que es iniciar el passat mes de setembre amb tallers de pintura corporal sobre els pits de més de 70 dones, dels quals es van fer fotografies que, per la seva forta càrrega visual, han servit com a imatge gràfica dels actes posteriors. La resta d’activitats, celebrades durant tot el mes d’octubre, inclouen tallers, xerrades i exposicions per promoure la reflexió i ajudar a sensibilitzar la ciutadania amb una doble finalitat: oferir eines de suport i apoderament a les dones que han patit o pateixen la malaltia i al mateix temps fer prendre consciència de la importància de la prevenció i la cura de la pròpia salut. Les activitats estan organitzades per  la Junta local Catalunya Contra el Càncer, amb la col·laboració de diverses entitats i col·lectius de la ciutat, juntament amb els Serveis municipals de Salut Pública i Consum.

Tallers de pintura corporal sobre els pits

Els tallers de pintura corporal volen ajudar a visibilitzar el càncer mamari i normalitzar les seves conseqüències com a manera d’ajudar a superar-les. Per aconseguir-ho, es va comptar amb l’artista Cinta Tort, coneguda com a Zinzeta, que va oferir un curs de body painting. Les participants van experimentar amb el seu propi cos com a suport per, a través de l’art, valoritzar-lo, prendre’n consciència i fer salut.

Zinzeta, responsable del tallers, és una jove artista plàstica que s’ha fet un lloc des de les xarxes socials per la seva utilització de la imatge com a eina per reclamar l’apoderament de la dona (va fer-se un nom a partir d’una sèrie d’imatges en què reclama la visibilitat de la menstruació femenina per tal de trencar el tabú actualment encara vigent). Tort pren el testimoni de capdavanteres com Ana Mendieta, dona i exiliada cubana als EUA. A finals de la dècada dels 70 i inicis dels 80, Mendieta va obrir aquest camí fent ús de l’art com a eina combativa per la reivindicació de la feminitat més enllà dels estereotips.

Més informació a l’apartat de la campanya Cuida-te-les del web elprat.cat.

Descarregar

(2)
(1)

Compartir

A les xarxes