dimarts, 6 novembre, 2018 - 14:15

Alcaldes del Salvador visiten el Prat per donar el tret de sortida a un nou programa de cooperació

Visita alcaldes Salvador

L’alcalde del Prat, Lluís Tejedor, juntament amb la regidora de Solidaritat, Anna Martín, han rebut els alcaldes salvadorencs al saló de plens.
 
El nou programa de cooperació municipal amb El Salvador pretén millorar la gestió de residus i la qualitat ambiental, a més de promoure l’educació ambiental tant al país centreamericà com a Catalunya.  
 
El programa està impulsat pels ajuntaments del Prat de Llobregat, Gavà i Viladecans i l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), amb el suport del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament.

 

Alcaldes de diferents municipis del Salvador visiten aquest dimarts, 6 de novembre, l’Ajuntament de Prat de Llobregat. Els han rebut l’alcalde del Prat, Lluís Tejedor, juntament amb la regidora de Solidaritat, Anna Martín. Amb la trobada d’aquest matí, s’està donant el tret de sortida al programa de cooperació municipal amb El Salvador, impulsat pels ajuntaments del Prat, Gavà i Viladecans i l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), a proposta del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament (FCCD). La trobada s’està desenvolupant al llarg del dia d'avui. 

En representació de la resta d’ajuntaments implicats en el programa, hi assisteix la tinent d’alcalde i presidenta de l’Àmbit de Ciutat i Territori de l’Ajuntament de Gavà, Rosa M. Fernández; i la tinent d’alcalde de Medi Ambient i Sostenibilitat, Cultura i Patrimoni  de l’Ajuntament de Viladecans, Encarna García. En representació dels municipis salvadorencs, hi intervé M.Cristina Campos, diputada del Parlament de Centre Amèrica i membre de la Municipalitat de Comacaran. També participen de la trobada els alcaldes dels municipis de Uluazapa (Juan Antonio Rivera Escobar), Yucuaiquin (Óscar Rene Mendoza), Moncagua (Sergio Antonio Solorzano Santos), Soyapango (Juan Pablo Álvarez) i Meanguera (José Bladimir  Barahona Hernández), el regidor de Comacaran (José Transito Portillo Garcia) i un membre de l’equip tècnic municipal de Nuevo Cuscatlan ( Héctor David Meléndez Ayala). 

L’equip tècnic que desenvoluparà el programa tant des de Catalunya com des del Salvador també participa aquesta setmana a Barcelona en un fòrum per donar el tret de sortida a aquesta iniciativa. En aquest espai, s’intercanviaran experiències i bones pràctiques en la gestió de residus i la qualitat ambiental, que puguin ser útils per al desenvolupament del programa.
 
Un programa per a la qualitat ambiental
El nou programa de cooperació municipal amb El Salvador està orientat al desplegament local dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides (ODS) relatius a la millora de la gestió i la qualitat ambiental. L’educació ambiental i la gestió de residus seran dues de les principals prioritats de programa, que contempla dues grans línies d’actuació tant al Salvador -on es s’espera beneficiar directament 136.227 persones i indirectament més de 2,2 milions- com a Catalunya, amb accions de sensibilització. 

Al Salvador, el programa de cooperació actuarà en dues zones del país, amb el suport de les administracions i entitats sense ànim del lucre del territori. D’una banda, a l’Àrea Metropolitana de Sant Salvador (AMSS), s’impulsarà l’educació ambiental com a eina de sensibilització ciutadana per a la millora de la gestió de residus, fomentant pràctiques com el reciclatge, la reducció i la reutilització. Aquesta línia d’actuació es desenvoluparà en les 14 municipalitats de l’AMSS, aportant al personal tècnic i als representants polítics els coneixements necessaris per poder-la implementar. A més, en dues d’aquestes municipalitats (San Marcos i Sant Martín), es desenvoluparà el projecte pilot “Basura Cero” per reduir l’ús de bosses de plàstic als mercats. Per desenvolupar aquesta part del projecte, l’AMB destinarà prop de 40.000 euros durant els propers 2 anys. 

D’altra banda, a la zona oriental del país, també es desenvoluparà un projecte per a la qualitat ambiental i la gestió de residus. Aquesta part del programa està finançada per les aportacions dels ajuntaments implicats, que durant el 2018 sumaran un total de 16.000 euros. L’Ajuntament del Prat hi aportarà 6.000 euros i s’ocuparà de coordinar el grup de treball municipal del programa, encarregant-se de la secretaria tècnica. 

A Catalunya, el programa també contempla fer difusió i sensibilització sobre els Objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides en l’àmbit mediambiental, en connexió amb la intervenció amb El Salvador. El programa vol contribuir així a implementar l’Agenda 2030 dels ODS en l’àmbit local tant al Salvador com a Catalunya.
El Consolat del Salvador a Barcelona també ha ofert el seu suport per facilitar les relacions entre les administracions catalanes i salvadorenques i fer seguiment del procés.
Per la seva banda, el Fons Català de Cooperació ha iniciat el projecte “Aportant a l’Agenda 2030 des de l’àmbit local al Salvador i a Catalunya. Fase I”, per facilitar que es puguin sumar a aquest programa d’altres ajuntaments catalans interessats.


 

Descarregar

(2)
(1)

Compartir

A les xarxes