dimarts, 30 abril, 2019 - 09:00
Les alternatives d’habitatge, el cooperativisme industrial i l’emprenedoria socials són tres dels temes centrals del “Maig Cooperatiu” al Prat. Enguany, se celebra la quarta edició d’aquest cicle, amb què es volen difondre els valors i les diferents alternatives que ofereix l’economia social, solidària i cooperativa en múltiples camps.
El cicle està organitzat per l’Ateneu Cooperatiu del Baix Llobregat, els ajuntaments implicats -entre ells el del Prat de Llobregat- i les entitats d’economia social i cooperativa de la comarca. En el cas del Prat, es donarà el tret de sortida al Maig Cooperatiu el proper dijous 2 de maig, amb un acte de presentació -acompanyat de la projecció del film “Arizmendiarrieta, el hombre cooperativo” - i les activitats continuaran fins a finals de mes.
Quines alternatives d’habitatge impulsa l’economia social i cooperativa?
La Cooperativa Obrera de Viviendas del Prat (COV) i l’Ateneu Cooperatiu del Baix Llobregat organitzen enguany les terceres jornades d’habitatge cooperatiu el dimarts, 14 de maig, al matí. L’objectiu és debatre al voltant de les actuals dificultats per accedir a un habitatge assequible i de diferents propostes per abordar la problemàtica de l’encariment dels lloguers. A més de presentar bones pràctiques en polítiques públiques, s’exposaran alternatives d’habitatge que impulsa l’economia social. La tarda del mateix dia, també tindrà lloc el taller “Com es crea una cooperativa d’habitatge? Passos i requisits”.
La COV és una cooperativa d’habitatges amb més de 55 anys d’història, que va néixer durant el tardofranquisme per cobrir les necessitats d’habitatge de les famílies amb més dificultats socioeconòmiques. Actualment, compta amb més de 1.000 socis i sòcies i és un referent en habitatge cooperatiu a Catalunya. Els socis i sòcies de la COV també celebraran la seva trobada anual durant el Maig Cooperatiu el proper 25 de maig.
Innovació i bones pràctiques en emprenedoria social i cooperatives del món industrial, agroalimentari i de lluita contra el malbaratament
Una altra de les activitats destacades serà l’intercanvi d’experiències d’emprenedoria social, en què participaran el dilluns 6 de maig entitats i cooperatives d’arreu de Catalunya: la cooperativa La Fageda (de fabricació de iogurts), Som Mobilitat (de transport sostenible), La Fundación Goteo (que promou iniciatives per a la transformació social en diferents àmbits), l’Associació Hi Little! (projecte tèxtil de comerç just) i la cooperativa Facto (d’assessorament, gestió, formació i consultoria de l’economia social i solidària).
També cal destacar les jornades sobre indústria i cooperativisme del dimarts 28 de maig, on s’abordaran els projectes més innovadors en aquest camp, o el “”World Cafè” que reunirà els vuit projectes seleccionats en el marc del programa Les Baules el dimarts 21 de maig. Es tracta d’un programa d’assessorament i suport de nous projectes i cooperatives en el sector agroalimentari, el malbaratament alimentari i la gestió de residus, sobretot oli.
Cooperativisme per a la inclusió social i en l’entorn escolar
També es podrà fer una visita el dissabte 25 de maig a Cal Tudela, per conèixer el projecte de masoveria social que realitza la Fundació Cassià Just-Cuina Justa, per donar oportunitats laborals a persones en risc d’exclusió, amb la seva participació en tasques de conreu agrícola de productes de proximitat; o al Centre Especial de Treball de La Fundació Rubricatus, tastant un esmorzar saludable preparat per persones amb diversitat funcional (8 i 15 de maig).
A més, es mostrarà el resultat final del projecte Cultura Emprenedora a l’Escola, amb què l’alumnat de dues escoles del Prat, Bernat Metge i Joan Maragall, ha creat dues cooperatives simulades. D’aquesta manera, es vol apropar l’alumnat al món de l’economia social i solidària i als principis del cooperativisme. Al llarg del curs, en aquestes cooperatives, s’han elaborat productes artesanals, que es vendran a benefici de projectes socials de la ciutat a la Plaça de Pau Casals el dimarts 21 de maig al matí.
També estarà present al cicle del Maig Cooperatiu del Prat la perspectiva de gènere, amb una xerrada per reflexionar sobre de quina manera el fet de ser home o dona condiciona el nostre rol a la família, la nostra participació al món laboral i a la vida política, social i comunitària. Altres activitats es dedicaran a donar eines a les persones emprenedores per moure’s en la incertesa que sovint implica la posada en marxa d’un projecte o per a la gestió de conflictes.
Més informació del Maig Cooperatiu al Prat
Més informació del Maig Cooperatiu al Baix Llobregat en general.