Projecte Connexions a l’Institut Ribera Baixa (curs 19-20)
Connexions 2019-2020 és un projecte col·laboratiu que es realitza per quart any consecutiu a partir de la col·laboració del Cèntric Espai Cultural amb 4 instituts de la ciutat.
Està pensat com un procés de treball col·laboratiu i amb dimensió de ciutat en el qual, a partir de les línies temàtiques del Cèntric, els quatre centres participants del projecte trien un concepte o situació fortament relacionat amb el present i molt representatiu del moment en què vivim. Aquest element inicial es posa en diàleg amb obres i plantejaments d’artistes i pensadors facilitant així que els alumnes construeixin un espai de debat i reflexió i es connectin a la realitat que l’envolta i a les seves pròpies experiències individuals i col·lectives. Durant el procés de treball l’alumnat defineix de forma col·laborativa un punt de vista propi que a través de diversos llenguatges (artístic, literari i/o periodístic) li donen forma en un acte comú a l’Auditori del Cèntric Espai Cultural
Aquest curs l’eix temàtic comú és “La Mediterrània”, una temàtica prou àmplia des de la qual es pot tractar la vessant cultural, la immigració, la llibertat d’expressió, etc. Des del Cèntric Espai Cultural es proposa l’encaix amb algunes xerrades emmarcades en el cicle que organitzen aquest curs de Món contemporani, (Re) Pensem Europa, amb els temes que cada institut acabi treballant.
Els agents educatius i culturals participants al projecte són: Institut Ribera Baixa, Institut Baldiri Guilera, Institut Estany de la Ricarda, Institut Salvador Dalí, Arxiu Municipal i Cèntric Espai Cultural.
El Projecte Connexions a l'Institut Ribera Baixa té diverses àrees d'intervenció:
Treball a l’aula
A través de la lectura de textos, l'alumnat reflexionarà i dissenyarà un aposada en escena interdisciplinar on barrejaran música, paraula i dibuix.
- Cursos on s’intervé: 1r Batxillerat
- Tipologies d’agrupaments: Mig grup
- Durada del projecte: Gener 2020-Març 2020
Treball amb el centre educatiu i els docents
Des del Cèntric Espai Cultural es duu a terme la coordinació del projecte i alhora s’ofereix seguiment i acompanyament als centres participants per facilitar el desplegament de l’eix temàtic amb l’alumnat.
El Cèntric, juntament amb la Biblioteca, es posicionaven com a facilitadors / mediadors per possibilitar el treball comú entre els agents participants.
Compartir amb la ciutat
Els agents participants compartiran el procés de treball i els projectes finals de cada institut en un acte comú a l’Auditori del Cèntric Espai Cultural.
També hi ha previst un retorn comunitari del projecte a partir de diferents elements generats durant el curs: vídeo Making-Off, vídeo Acte Final, possible exposició amb plafons o roll-ups amb informació del projecte.