dijous, 23 gener, 2020 - 14:15
Imatge de Jordi Ruestes, tècnic de medi ambient de l'Ajuntament del Prat
Aquesta setmana, a Catalunya el temporal “Glòria” ha posat de manifest que el canvi climàtic ja és una realitat amb uns efectes dramàtics. Per això, l’Ajuntament del Prat considera urgent el desenvolupament d’una estratègia de protecció global del litoral del delta, entenent-lo com una infraestructura metropolitana que cal protegir i estabilitzar. També es vol definir una estratègia perquè aquest litoral faci de corredor biològic entre els espais protegits.
Com a part de les regions deltaiques, territoris que es troben en primera línia davant de l’amenaça que suposa el canvi climàtic, l’Ajuntament del Prat reclama que totes les administracions assumeixen que ens trobem en un context d’emergència climàtica. En aquest sentit, considera inajornable i prioritari prendre mesures que despleguin, ara i aquí, una transició ecològica ambiciosa. Per a l’Ajuntament del Prat, no només cal fer les inversions necessàries per adaptar-se i mitigar els efectes que està tenint el canvi climàtic, sinó també que les institucions que governen el territori, com el Consorci del Delta, estiguin ben dotades per fer front a un escenari de vulnerabilitat que es mantindrà.
Balanç dels danys del temporal “Glòria” al Prat de Llobregat
Al delta del Llobregat, el temporal ha causat sobretot la desaparició de platges com la de Can Camins. A la platja del Remolar, per primer cop el mar, ha avançat fins a les palissades. Les esculleres de la costa pratenca també han resultat malmeses. D’altra banda, a l’Estany del Remolar, situat entre el Prat i Viladecans, també es va formar un tap de sorra que impedia el drenatge d’aigua, que a hores d’ara ja s’ha pogut desbloquejar.
En les properes setmanes i mesos, caldrà veure fins a quin punt es recupera la platja. Part de la sorra desapareguda tornarà a les platges de forma natural. A més, l’Autoritat Portuària de Barcelona farà la seva aportació artificial de sorres de cada any, per fer front a la regressió que ja fa anys que pateix el litoral. Tot i això, cada any la platja perd una mica de longitud i amplada. En aquest sentit, el departament de Medi Ambient de l’Ajuntament del Prat adverteix que, amb el temporal, es poden haver perdut 10 anys de cop.
En el conjunt del municipi, s’han comptabilitzat fins al migdia d’avui fins a 340 arbres caiguts i 70 senyals de trànsit danyats. També s’han produït des de l’inici del temporal fins a 200 afectacions per petits talls del llum al municipi. Els serveis de Manteniment segueixen avaluant els danys i treballant per recuperar la normalitat a la ciutat.
Des del Parc Agrari del Baix Llobregat, també informen que, a la part dels camps corresponent al Prat, s’han produït afectacions per ventades sobre diferents conreus i sobre alguns magatzems de material. Els pagesos també temen que, després del temporal, l’excés d’aigua malmeti conreus de fins 3.000 kg de patates, si no s’assequen amb prou rapidesa.
L’Ajuntament del Prat també seguirà atent i supervisant l’evolució del cabal de riu Llobregat, que encara es manté a nivells elevats, per prevenir possibles riscos i afectacions al municipi durant els propers dies.
Malgrat les importants afectacions del temporal, cal tenir en compte que no han estat tan greus com les que s’han donat a la zona del delta de l’Ebre. Les esculleres i el fet que el delta del Llobregat no sigui tan pla com el de l’Ebre ha evitat afectacions com les que s’han donat a les comarques del Baix Ebre i el Montsià.
L’Ajuntament del Prat, com a govern d’un territori deltaic, també vol expressar la seva solidaritat amb la pagesia i la ciutadania del Delta de l’Ebre, que ha patit una greu inundació del seu territori. També dóna suport a tots els municipis i entitats de les Terres de l’Ebre que estan reclamant que es prenguin mesures davant d’aquesta devastació.