dilluns, 10 febrer, 2020 - 10:15

El Prat impulsa la innovació pedagògica en educació ambiental

Educació ambiental a les escoles

Escoles i instituts del Prat, amb el suport de l’Ajuntament, promouen projectes d’educació ambiental per promoure la sostenibilitat als centres educatius. L’Ajuntament ha subvencionat 9 d’ells en el marc d’una convocatòria per a projectes d’innovació pedagògica.

A l’institut Salvador Dalí, més de 130 alumnes treballaran aquest curs en  l’hort escolar, al qual s’afegirà enguany un espai de compostatge i un hivernacle. També es faran censos de flora i fauna i s’aplicarà la tècnica del fototrampeig per capturar instantànies de la conducta dels animals.

L’escola Charles Darwin ha elaborat un decàleg de sostenibilitat i aquest curs els més de 500 alumnes del centre el posaran en pràctica.

 

La lluita contra el canvi climàtic i la promoció de la sostenibilitat i l’eficiència energètica són reptes globals cada vegada més importants. En l’àmbit local, aquesta és una de les principals prioritats del Pla d’Actuació Municipal del Prat 2019-2023 i això també es traduirà en el foment de la innovació pedagògica en educació ambiental. La majoria d’aquests projectes estan dedicats a la promoció de la cura del medi ambient i la biodiversitat, a partir de jardins o horts escolars, o a la reducció de plàstics i altres residus.

Fins a 9 innovadors projectes d’educació ambiental han rebut subvencions municipals per un valor total de 10.200 euros. Són alguns dels projectes subvencionats en el marc d’una convocatòria municipal per promoure la innovació pedagògica als centres educatius públics. Una de les línies de subvenció és la d’educació ambiental, però també hi ha dues més per a projectes de diferents àmbits dels centres d’educació infantil, primària i educació especial; i per als centres de secundària, formació de persones adultes i l’Escola Oficial d’Idiomes del Prat. El conjunt de les subvencions per a innovació pedagògica ascendeix a un total de 25.200 euros.

Els projectes “Apropa’t a l’hort del Dalí” de l’Institut Salvador Dalí  i “Decàleg en acció!” de l’escola Charles Darwin són dos dels projectes d’innovació pedagògica d’educació ambiental subvencionats en aquesta convocatòria.

Aprenentatge i innovació a l’hort de l’institut Salvador Dalí

“Apropa't a l'hort del Dalí” és un projecte centrat en el treball de l’alumnat a l’entorn de l’hort de l’institut, un espai de llarga trajectòria al centre que es va crear l’any 1995 amb la col·laboració de l’Ajuntament del Prat. Creat com a espai verd amb bassa d’aigua dolça, plantes de riu i zona de vegetació dunar, des de la seva creació s’ha anat ampliant i diversificant.

Aquest curs escolar, vol donar un pas més per treure més rendiment a l’espai, concretament afegint un espai de compostatge i un hivernacle. També es faran censos de flora i fauna i es farà servir la tècnica del fototrampeig per capturar instantànies dels animals (amb la instal·lació de càmeres en llocs estratègics). A més, es faran activitats d’aprenentatge-servei, en què alumnes de 4art d’ESO, després d’haver adquirit coneixements sobre l’hort, els compartiran amb alumnat de 1er. A partir d’aquest mes de febrer, participaran directament en aquestes activitats 132 alumnes: 120 de 1er d’ESO, que utilitzaran l’hort  durant la seva assignatura de biologia, i 12 de l’aula oberta de 4art d’ESO, que treballen dues hores setmanals en aquest espai verd. Indirectament, el projecte beneficiarà tot l’alumnat del centre, on estudien 680 alumnes, així com d’altres centres de primària de la zona, que podran visitar-lo puntualment.

Fer més sostenible el dia a dia a l’escola Charles Darwin

“Decàleg en acció” de l’escola Charles Darwin és un projecte basat en el decàleg de bones pràctiques que el centre va elaborar el curs passat i que aquest any s’està començant a traduir en accions concretes. En cada nivell educatiu es fa èmfasi en diferents punts del decàleg, que contempla aspectes com reduir la generació de residus i promoure el reciclatge de paper i d’altres materials, aprofitar el màxim la llum natural i fomentar l’estalvi energètic i d’aigua, compartir materials per estalviar recursos, usar embolcalls sostenibles per als esmorzars i cuidar l’entorn de l’escola, etc.

A partir d’aquest mes de gener, s’estan fent accions de motivació, sensibilització per a l’alumnat, perquè incorporin pràctiques més sostenibles en el seu dia a dia, que es duen a terme de manera transversal en diferents assignatures i també a les tutories. En aquests moments, s’han començat aquestes accions amb els 150 infants que cursen educació infantil i, abans de final del curs, s’estendrà entre els 510 alumnes de tota l’escola.

Entre la resta de projectes d’educació ambientals subvencionats, hi ha diversos per reduir l’ús de plàstics o de residus en general, com ara “Bye bye, Ampolles” de l’Escola d’Educació Especial de Can Rigol; “Plàstic d'un sol ús? Si us plau, no siguis pallús!” de l’Escola Jaume Balmes; o Escoles Verdes (Institut Les Salines). D’altres plantegen activitats de jardineria o al voltant d’un hort per fomentar l’aprenentatge, la cura i el respecte de medi ambient, com ara Berjardí (Escola Bernat Metge), “Ens plantem a l'hort” (Escola Josep Tarradellas), “El jardí mediterrani: espai del nostre entorn natural” (Institut Estany de la Ricarda) i “Enjardinament Zones Baldiri” (Institut Baldiri Guilera).

El Prat compta amb àmplia xarxa de centres educatius compromesos amb la sostenibilitat, que realitzen activitats educatives amb aquesta finalitat. La Xarxa “El Prat, escoles més sostenibles” està integrada per 23 centres educatius de la ciutat, dels quals 13 tenen el distintiu d’escola verda, entre ells els centres Charles Darwin (des de 2016) i l’Institut Salvador Dalí (des de 2001). Aquest distintiu acredita que s’ha fet una diagnosi sobre paràmetres de sostenibilitat de l’escola i s’ha elaborat una estratègia de millora a llarg termini (de 8 anys).

Descarregar

(2)
(3)

Compartir

A les xarxes