Supersimetria
Laboratori de creació
Supersimetria és un laboratori artístic dirigit a creadors i creadores del context que es troben en el punt intermedi entre enfrontar un darrer període inicial de formació i experimentació, i embarcar-se per primera vegada en la construcció d’un projecte propi.
L’objectiu és propiciar un espai on posar en joc conceptes bàsics de la pràctica artística com són “identitat”, “context” o “discurs”, des de la seguretat de l’entorn del laboratori, on l’assaig-error no només és permès, sinó que és desitjable; i crear, investigar i posar a prova allò que ens mou, interessa, ressona des de la pràctica i la reflexió.
Supersimetria és un concepte de la física quàntica que parla sobre com a la natura cap partícula pot aparèixer sense que es creï a la vegada i de forma ineludible la seva antipartícula o partícula supersimètrica: un element en principi invisible pels aparells humans de detecció (fins que finalment Carl David Anderson va donar amb ell l'any 1932), però que, segons totes les equacions matemàtiques havia de ser allà. Així doncs, com postula la teoria de la supersimetria o multiunivers, en aquest projecte formatiu-expositiu nosaltres concebem que la peça artística (partícula) no pot crear-se sense un procés creatiu que li dóna forma (antipartícula) i, encara que aquest fenomen no sigui visible o no en tinguem evidències, no significa que l’un existeixi sense l'altre.
Com són i s’organitzen les sessions
Cada sessió té una temàtica concreta en funció dels objectius generals d’aquesta comunitat d’aprenentatge: crear un ambient d'intercanvi i grup de treball, investigar les relacions visibles i invisibles entre obra i procés creatiu equiparant-los al mateix nivell d’importància; posar en pràctica i fer l’exercici de pensar, jugar i experimentar amb les nostres pròpies eines i entendre les identitats com un recurs, quelcom canviant, mal·leable i adaptable a diferents situacions; entendre l’espai com un material més de treball i el context com un “lloc” de trobada de persones, entorns físics, polítics, històrics, culturals, etc.
En contacte amb el desenvolupament del laboratori, s’elabora una publicació que recull el procés de treball i que es configura com un element per comunicar i compartir els sabers generats amb una comunitat més àmplia. Una proposta de peça editorial ideada durant el projecte amb el desenvolupament de les sessions, i que veu la llum una vegada acabat el procés col·lectiu de treball.
Com a colofó final, Supersimetria ni es crea ni es destrueix, es transforma en un programa d'accions i presentació pública de l'experiència de pràctiques artístiques i formació col·lectiva. Obrim el procés i els espais del centre d'art a través de propostes generades pels participants del laboratori en les que conviden als assistents a provar les metodologies i temàtiques que s'han tractat durant les sis sessions de treball, compartint aprenentatges, objectes i instal·lacions, tot assenyalant moments significatius del laboratori. El programa de la jornada s’elabora en conjunt amb els artistes participants del laboratori.
Publicacions
Supersimetria 2018
El dia 13 d’abril va ser l’acte final del Supersimetria 2018, en què els participants van donar a conèixer el procés de treball conjunt i els aprenentatges realitzats en les diferents sessions de treball.
Podeu veure la publicació resultant al següent pdf.