A la dreta, Nieves Carrion, responsable de la seu de la LLiga Reumatològica al Prat, reunida amb Marina García, regidora de Salut Pública i Consum, planificant les activitats de 2020. Foto de desembre 2019
dimarts, 19 maig, 2020 - 10:00
Durant el mes de maig, al Prat, tradicionalment s'han organitzat activitats amb motiu del Dia de la Fibromiàlgia i de la Fatiga crònica, promoguda per la Lliga Reumatològica Catalana del Prat, amb seu al Centre Cívic Jardins de la Pau, amb el suport de l'Ajuntament. Per la situació de confinament, les activitats planificades (taula informativa, classe oberta de taitxí i la xerrada sobre La importància de l'alimentació en els processos inflamatoris) s'han ajornat. No obstant, aprofitem per parlar d'aquesta malaltia i de com en la situació actual s'hi pot conviure. Les xarxes socials de l'entitat catalana han estat molt actives publicant continguts, us animem a seguir-les Facebook i Twitter.
1. Pendre el sol, amb moderació. Exposició diària al sol de cara, mans i braços durant 10-15 minuts, si pot ser, evitant que hi hagi un vidre entremig. (Tenint en compte que un excès d'exposició incrementa el risc d'envelliment de la pell i de patir càncer de pell). Un dels efectes del confinament es la dràstica disminució d'exposició al sol, que unit a la deficiència de vitamina D que existeix de base en la població espanyola, pot tener efeces adversos en la salut de les persones i especialment en persones amb malalties reumàtiques.
2. Ingerir aliments amb vitamina D.
3. Prendre aliments amb calci
4. Dieta equilibrada. Llegiu #elpratsalut #alpratenscuidem
5. Fer exercici físic regularment. Consulteu els vídeos amb classes d'exercicis suaus del departament municipal d'Esports
6. Tenir una bona hidratació
7. Deixar de fumar
8. Mantenir la connexió amb altres persones
9. Mantenir l'autocura
10. Tenir informació i una actitud positiva
Més informació a Fundació Espanyola de Reumatologia.
La fibromiàlgia es caracteritza per dolor musculoesquelètic generalitzat i sensació dolorosa a la presió en uns punts específics (punts dolorosos). Aquest dolor se sembla a l'originat en les articulacions però no és una malaltia articular. Es reconeix com una síndrome.
La pateix entre el 2% i el 6% de la població, sobretot dones de 20 a 50 anys. Pot presentar-se com única alteració (fibromiàlgia primària) o associada a altres malalties (fibromiàgia concomitant).
La fibromiàlgia és una anomalia en la percepció del dolor, de manera que es percibeix com dolorosos, estímuls que habitualment no ho son. No es coneixen les causes d'aquesta alteració, però es pensa que hi ha molts factors implicats. No obstant, es considera que qualsevol situació d'estrés agut o crònic, físic o emocional, pot ser un desencadenant.
El dolor, sobretot. És difus i afecta a una gran part del cos.
A més, el 90% de pacients tenen cansament, el 70-80% trastornss de la son i fins a un 25%, ansietat o depressió.
Puntos dolorosos (veure imatge extreta informe del Ministeri de Sanitat). El diagnòstic de la fibromiàlgia es fa tenint en compte els simptomes que explica la persona afectada i el resultat de l'exploració mèdica (dolor a la pressió en uns punts determinats sense altres alteracions). Quan els punts dolorosos són mees d'11 dels 18 identificats, en una persona amb dolor generalitzat, es pot fer el diagnòstic de fibromiàlgia. Les analítiques i les radiografies serveixen per descartar altres malalties que es poden associar a la fibromiàlgia. No són necessàries altres proves d'imatge.
La fibromialgia no tiene cura, l'objetiu del tractament és disminuir el dolor i tractar els símptomes per a la millora de la qualitat de vida.
La fibromialgia és una malaltia crònica que es pot desencadenar davant de sobreesforços, canvis climàtics o estats d'ansietat o depressió. L'impacte que origina en la qualitat de vida de qui la pateix és molt varriable d'unes persones a unes altres.
Fullet Lliga Reumatològia El Prat (pdf - 192956 bytes)
dijous, 19 desembre, 2024 - 15:00
dimecres, 18 desembre, 2024 - 12:00
dimecres, 18 desembre, 2024 - 11:45