dijous, 16 juliol, 2020 - 19:30
La Granja de la Ricarda ha acollit aquesta tarda l’acte de signatura de l’Acord de ciutat per a la reconstrucció social i econòmica i per impulsar el Prat del futur. L’acord ha formalitzat la constitució de la Taula per a la reconstrucció social i econòmica del Prat i ha aprovat l’estratègia per portar-la a terme (aquí podeu consultar tot el document). En aquest context, l’Ajuntament del Prat està mobilitzant 5,5 milions d’euros addicionals al pressupost ordinari de 2020 (de 94,94 milions d’euros), entre les mesures que ja s’han pres fins ara i les que es contempla portar a terme en un futur immediat.
Durant l’acte, s’ha comptat amb les intervencions de l’alcalde del Prat de Llobregat, Lluís Mijoler; de representants de prop d’una vintena d’entitats socials i econòmiques de la ciutat (de desenvolupament econòmic, acció social i sindicats); i dels portaveus de les diverses formacions polítiques locals amb representació al Parlament de Catalunya, incloses també les que no compten amb representants al ple municipal.
L’alcalde del Prat ha posat en valor la solidaritat mostrada per la societat pratenca durant el període de confinament i d’estat d’alarma, així com les mesures d’urgència activades per l’Ajuntament i ha remarcat que l’estratègia de reconstrucció “recull tota aquesta feina i la projecta al futur, amb més mesures”. ”Al Prat Ens Cuidem ha estat el lema amb què hem encarat les dures setmanes de confinament. Ens hem cuidat. I agraeixo a totes les entitats aquí presents la seva tasca, per mobilitzar-se per cuidar les persones de la ciutat. Ara més que mai, ens hem de seguir cuidant”- ha afegit Mijoler.
Després de l’acte d’avui, l’estratègia restarà oberta a les aportacions de la ciutadania i del teixit social del Prat. També s’obrirà una plataforma digital per retre comptes de forma transparent sobre el grau de compliment de les mesures de l’acord. Així mateix, es crearà un observatori de seguiment de la situació social i econòmica de la ciutat, que reculli dades que facilitin la presa de decisions de la Taula. Finalment, es treballarà per aconseguir fons de les administracions supramunicipals, la Generalitat, l’Estat i la UE per desenvolupar la reconstrucció socieconòmica de la ciutat.
A continuació, es detallen els eixos d’actuació de l’acord de reconstrucció, així com alguna de les seves mesures més destacades.
Inclou mesures organitzatives, fiscals i pressupostàries de l’Ajuntament per fer costat a la ciutat, el seu teixit productiu i la població. Fins al moment, entre d'altres, s’ha realitzat una moratòria fiscal i s'ha suspès contractes, quotes (com la dels equipaments esportius i les escoles bressol) i taxes municipals (com les de les terrasses dels bars) d’activitats que no s’han pogut oferir en el context de la pandèmia. L’Ajuntament ha indemnitzat les empreses a qui s’ha suspès els contracte, sempre que hagin preservat els llocs de feina vinculats al mateix.
Es tracta d’un ampli eix d’actuació per reforçar les polítiques socials en diferents àmbits i adreçades a col·lectius diversos. En aquest sentit, cal destacar que l’OIAS (Oficina Integral d’Atenció Social), que va obrir el passat mes de maig al Centre Cívic Palmira Domènech, continuarà reforçant aquesta atenció davant del context de la COVID-19. També s’acondicionaran d’altres centres com l’EBAS Sant Cosme i el Ribera Baixa. Així mateix es reforçaran els suports alimentaris i econòmics d’urgència per a les persones en situació vulnerable. També es crearà un nou allotjament “housing led”, un pis d’inclusió per persones sense llar, amb un model que fomenti la seva autonomia i recuperació, entre d’altres mesures.
En matèria d’infància i adolescència, se seguiran reforçant les beques i ajuts econòmics (per a alimentació, activitats d’estiu o extraescolars...). A més, s’establiran convenis amb entitats per garantir l’acompanyament emocional i educatiu en la tornada a l’escola.
En matèria de gent gran, l’acord contempla la creació de la futura de residència de gent gran, adaptant-la a les necessitats de l’era post-COVID. Així mateix, es planteja fer un seguiment sanitari de les residències i centres de dia, així com reforçar diversos dels serveis existents (àpats a domicili, teleassistència, prevenció de la soledat no volguda, arranjaments a la llar...). En el context de la pandèmia, també es donarà suport emocional a les persones que ho necessitin i es formaran grups de dol per afrontar pèrdues.
Des de l’Ajuntament, també s’impulsarà en coordinació amb l’Agència de Salut Pública de Catalunya un dispositiu de seguiment sanitari de persones en situació vulnerable, per promoure la detecció precoç de problemes de salut i les accions necessàries per abordar-los. També s’articularà una comissió de seguiment del sanitari, de la qual formaran part membres dels centres d’atenció primària i de l’Hospital de Bellvitge. En el marc del Consell Municipal de Salut, també es crearà l’Observatori local per a la qualitat dels serveis sanitaris. A més, es desenvoluparà una campanya de vigilància i control dels establiments en el marc de la COVID-19.
D’altra banda, s’està reforçant l’atenció del Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD), especialment de suport psicològic, donada la situació de vulnerabilitat de les dones en situació de patir violència masclista en l’actualitat.
En matèria d’educació, cal destacar que l’Ajuntament col·laborarà amb el Departament d’Educació de la Generalitat per respondre a les necessitats d’espais per a l’escolarització del curs vinent. A més, s’obriran els centres de secundària en horari no lectiu per tenir més espai per a activitats extraescolars. Així mateix, s’impulsarà la pràctica esportiva, tant a través dels equipaments esportius, que van reobrir amb mesures de seguretat a finals de juny, com amb programes específics com l’Activa’t, amb què durant aquest estiu s’està impulsant l’activitat física a l’aire lliure de forma gratuïta.
Es desenvoluparan diverses mesures per donar suport i reactivar el teixit econòmic, comercial i empresarial local. Entre elles, destaca la creació de l’Oficina d’Atenció a l’Empresa (OAE), que funcionarà a mode de finestreta única. Una altra de les mesures serà la creació de l’Oficina Tècnica de Comerç, centrada en donar suport al comerç local a l’hora d’encarar els reptes que planteja la situació social i sanitària actual. Aquest eix també contempla mesures per reactivar l’ocupació, a partir de la intermediació laboral amb les empreses, i programes per impulsar la inserció de col·lectius vulnerables. També es preveu una nova cartera de formació en sectors estratègics i el foment de l’ocupació juvenil. Per incentivar la recuperació del teixit comercial, l’Ajuntament ja està atorgant ajuts d’aixecada de persiana (de 250 euros) i per poder mantenir l’activitat després de la reobertura (de fins a 1.000 euros).
Aquest eix preveu desenvolupar la transició ecològica a la ciutat. El document marc que englobarà les diferents accions per fer-ho serà la declaració d’emergència climàtica del Prat, que és previst aprovar durant el 2020. Així mateix, se seguirà prestant assessorament energètic a la ciutadania i el comerç, per optimitzar la contractació elèctrica, i es posarà en marxa una línia d’ajuts per a la vulnerabilitat energètica, per evitar talls de subministraments, a més de fomentar l’autoconsum. Així mateix, l’acord aposta per la mobilitat sostenible i per l’equilibri territorial, posant en valor els espais protegits i el Parc Agrari, com a gran infraestructura verda de l’àrea metropolitana, així com la producció agrícola de proximitat. D’altra banda, s’aposta per ampliar el parc públic d’habitatge i la rehabilitació.
Aquest eix d’actuació contempla mesures per trencar l’excletxa digital entre la ciutadania, especialment entre l’alumnat per garantir la igualtat d’oportunitats en l’educació telemàtica i entre les persones grans, i per facilitar l’adopció per part del comerç d’estratègies de venda online. Així mateix, es recull el compromís de l’administració d’impulsar la digitalització i la tramitació electrònica de diferents serveis i programes. Així mateix, es realitzarà un major esforç per obtenir dades, que puguin servir per conèixer millor la situació social i econòmica de la ciutat i les necessitats de les persones, que puguin servir per planificar millor les polítiques públiques. Amb aquesta finalitat, es constituirà l’Observatori de la ciutat i es farà un baròmetre de la ciutat de forma periòdica.
Acord de ciutat per a la reconstrucció social i econòmica (Acord de ciutat per a la reconstrucció social i econòmica - 577555 bytes)
Descarrega't aquí el document (pdf - 1061394 bytes)
divendres, 8 novembre, 2024 - 15:00
dijous, 7 novembre, 2024 - 14:30