dimarts, 1 desembre, 2020 - 10:15
Les accions d'adequació i senyalització del primer tram del Camí Escolar del Prat havíen de finalitzar el mes de març passat, però la pandèmia ho va aturar tot. Finalment, les tasques s'han completat durant aquest mes de novembre. El Camí Escolar va ser una de les propostes més votades als pressupostos participatius del mandat anterior.
Durant les darreres setmanes s’han executat diverses intervencions d’urbanització i senyalització viària que quedaven pendents, com la col·locació dels elements emblemàtics propis del Camí Escolar. Un dels més destacats són les peces de paviment amb la imatge del Camí, que recorren tot l'itinerari, des dels punts d’inici, o punts de trobada, fins a les portes de les escoles.
Els punts d'inici o de trobada estan rquipats amb mobiliari i senyalització, amb condicions especials de visibilitat i comodidat. Properament, quan la situació sanitària ho permeti, es faran propostes comunitàries per anar a l'escola en grup.
Els panells informatius a les portes de les escoles i la senyalització viària pròpia de l’entorn dels centres permeten que tant la comunitat educativa com la resta de la ciutadania prenguin consciència de l’especial atenció que mereix el camí a l’escola i del paper que juga cada persona sobre els objectius del projecte.
A partir de la diagnosi realitzada pels infants i les famílies, s’han realitzat més de 20 intervencions d’arranjament i millora de la via pública, que tenen per objectiu millorar la seguretat en aquests itineraris i fer-los més accessibles a tots els col·lectius, especialment a les persones amb diversitat funcional.
Així, s’ha intervingut en la millora dels guals i passos de vianants al llarg dels itineraris, amb ampliacions de voreres, suavització de pendents i dotació de paviments tàctils, adreçada a persones amb deficiència visual. També s’ha reforçat la seguretat als passos de vianants, millorant-ne la visibilitat, amb menys alçada de la vegetació i col·locació d'aparcaments de motos i bicicletes abans dels punts d'encreuament, o desplaçant els contenidors a altres punts.
També s’han creat nous passos de vianants, per exemple, obrint la mitjana a l’avinguda del Remolar amb el carrer de l'Estany de la Ricarda.
A l’ av. del Remolar amb Pompeu Fabra s'han instal·lat dos radars informatius per a vehicles, que ajudaran als conductors i conductores a ser conscients de la velocitat a què circulen en els entorns escolars.
Els infants i famílies de les escoles participants -Ramon Llull, Galileo Galilei i Institut Escola Pepa Colomer- van assenyalar alguns punts negres del camí, que han estat intervinguts per millorar-ne la neteja o seguretat. Aquest ha estat el cas del c. Bruguers, on s’han col·locat diferents elements per delimitar la zona d’aparcament, evitant que els vehicles redueixin l’ample de les voreres i augmentant l’espai per als vianants i per als vehicles de neteja.
Les restriccions degudes a la situació sanitària actual han fet que alguns aspectes del projecte s’hagin hagut d’ajornar fins que les condicions siguin adequades. Aquest és el cas del projecte Comerç Amic, iniciativa construïda amb representants de comerç de la ciutat, per definir aquests establiments com a aliats dels infants en els seus trajectes a l’escola.
L’ inici del Camí Escolar senyalitzat, amb els punts de trobada, també tenia previstes diverses accions per anar a l’escola en comunitat (bus a peu, per exemple) que també es posaran en marxa més endavant. Altres accions previstes,com els talls de carrer intermitents, s’hauran d’adaptar al règim actual d’entrades i sortides dels centres, tornant-les a treballar amb la comunitat de les escoles.
Aquest projecte, nascut de la demanda de la ciutadania, ha estat desenvolupat conjuntament amb tots els sectors de la comunitat educativa (infants, famílies, docents i altres agents dels centres) i de la ciutat, que estan implicats en la diagnosi, desenvolupament i seguiment del projecte, a través d’un treball transversal entre diferents departaments de l’Ajuntament.
El model pratenc de Camí Escolar incorpora també la perspectiva de gènere, amb l’objectiu de crear espais amb una ordenació urbana que faciliti la vida quotidiana de les famílies, afavorint la participació d’altres persones a les tasques de cura que tradicionalment estaven assignades a les dones. S’aconsegueix un entorn urbà més segur, accessible, agradable i confortable, tenint en compte totes les etapes de la vida, des de la infància fins a la vellesa.
dijous, 2 gener, 2025 - 11:15
dimarts, 24 desembre, 2024 - 08:30
divendres, 20 desembre, 2024 - 13:15