Entorn d’Aprenentatge de Camins Vius per a Cicle Superior i 1r ESO: LA MALETA D’OZ amb La Brutal
Els entorns d’aprenentatge són trobades entre professionals destinades a la reflexió, la formació i l’avaluació dels processos de treball associats als projectes IntersECCions. Són espais de coordinació i cocreació d’activitats conjuntes i alhora permeten conèixer altres experiències i metodologies de treball facilitant l’intercanvi d’idees i d'eines educatives. Esdevenen facilitadors del treball en xarxa entre centres educatius, equipaments culturals, AMPA/AFA, entitats culturals i socials; i alhora impulsen un marc de cooperació i corresponsabilitat per abordar la interrelació entre educació i cultura des d'una dimensió comunitària i a escala de ciutat. En el marc d’aquest treball en xarxa aquests espais tenen, pels docents, el reconeixement del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya a través del Centre de Recursos Pedagògics del Prat de Llobregat.
El nou entorn d'aprenentatge de Camins Vius: LA MALETA D’OZ amb La Brutal, dissenyat pel Teatre L’Artesà, és un espai de trobada en línia on el professorat pot conèixer i aprendre a fer servir noves eines artístiques mitjançant les pràctiques d’Arts en Viu que podran desenvolupar a l’aula.
Amb ‘La maleta d’Oz’ els professionals que conformen la companyia La Brutal acompanyen els equips docent de cicle superior de primària i secundaria en l’articulació del descobriment de valors, universos creatius i literatura com a oportunitats de joc.
Objectius
- Generar coneixement, capacitat crítica i mirades alternatives sobre l’educació artística.
- Reflexionar sobre la capacitat transformadora de l’art.
- Corporalitzar i fer-se pròpies les pràctiques artístiques que proposa la cia La Brutal en relació a la creació artística, la dramatúrgia contemporània i adaptació al teatre musical de textos clàssics.
- Aprofundir en els diferents llenguatges escènics que composen l’escena, així com el text, vestuari, caracterització, etc.
Desenvolupament
El programa Camins Vius ha desenvolupat unes activitat i trobades en línia on el professorat pot conèixer i aprendre a fer servir noves eines artístiques mitjançant les pràctiques d’Arts en Viu que es desenvolupin a l’aula.
Aquestes sessions de treball consistiran en:
- Sessions de treball i acompanyament en línia amb la cia. La Brutal per investigar com s’aborda l’adaptació d’un text clàssic a partir del conte El màgic d’Oz i com s’escenifica amb una mirada holística. Els professionals que conformen la companyia La Brutal acompanyen els equips docent de cicle superior de primària i secundària en l’articulació del descobriment de valors, universos creatius i literatura com a oportunitats de joc.
- Masterclass online amb l'artista Jaime Conde per comprendre la transversalitat i el caràcter multidisciplinari de les arts en viu, així com reflexionar sobre processos d'investigació artística i la seva pràctica emancipadora dins el marc de l'escola.
- Treball sobre els materials artístics i explicatius continguts en La maleta d’Oz.
Comunitats participants
El grup de treball implicat en aquestes activitats per rebre una formació i portar a terme el treball a l’aula està conformat per docents i professionals de Cicle Superior i 1r ESO dels centres que han adherit a aquest projecte: Escola Charles Darwin, Escola Jacint Verdaguer, Escola Bernat Metge, Escola del Parc, Escola Jaume Balmes, Institut Escola Pepa Colomer, Escola Ramon Llull, Institut Escola del Prat.