divendres, 11 juny, 2021 - 12:15
La jornada, que ha tingut com a tema central el Pla Local d’Infància i Adolescència (PLIA), va comptar en la primera sessió amb 75 participants. A partir de la benvinguda a càrrec de l’alcalde, el personal tècnic del Pla Local va explicar el procés d’elaboració i les conclusions del procés participatiu endegat per a preguntar a infants, adolescents i famílies quins reptes necessita assolir la ciutat per a convertir-se en una Ciutat Amiga dels Infants.
Les conclusions han sigut el fruit de la participació de més de 1.400 infants, adolescents, famílies, agents educatius, entitats, serveis i equipaments municipals, a partir de l’elaboració de tallers participatius, jornades tècniques i enquestes online a tota la comunitat educativa.
Els infants estan més satisfets de viure al Prat que les adolescents, encara que les valoracions són força positives en els dos col·lectius. El que més els hi agrada són els espais naturals de la ciutat, els parcs, els equipaments esportius i les activitats culturals. En canvi, proposen més espais de trobada, reduir la contaminació i promocionar el civisme i la cura cap als espais comuns de la ciutat.
Les principals diferències per gènere, entre noies i nois les trobem en la sensació d’inseguretat a l’espai públic, per part de les noies, i en la tria d’activitats esportives per la banda dels nois. Les dades indiquen un ús molt estès i prolongat de les pantalles entre adolescents, la preocupació pel creixement de situacions de violència i la manca de referents a qui preguntar quan tenen dubtes.
Per finalitzar aquesta primera sessió, es va gaudir de la conferència Família, escola i barri, compromesos amb els drets de la infància i l’adolescència, a càrrec de la Dra. M. Àngels Balsells, catedràtica de Pedagogia de la Facultat Educació, Psicologia i Treball Social de la Universitat de Lleida. A la ponència, es van compartir algunes claus sobre com enfocar els drets d’infants i adolescents des dels diferents àmbits i espais d’intervenció (escolar, familiar, institucional i comunitari), sobre els reptes que tenim per endavant i sobre el canvi de paradigma que suposa treballar des d’aquesta perspectiva.
La segona sessió de la Jornada va comptar amb 65 participants. El Tinent d’alcalde i regidor d’Acció Social, David Vicioso, va donar la benvinguda i va presentar la segona sessió de la Jornada, parlant de la importància de desenvolupar el Pla Local d’Infància i Adolescència com a instrument per a connectar transversalment el treball dels diferents agents socials de la ciutat i així poder garantir millor els drets d’infants i adolescents,afavorint la seva qualitat de vida.
Es van tractar els 30 reptes de la infància i l’adolescència del Prat, relacionant-los amb els 5 drets estipulats a la Convenció sobre Drets dels Infants aprovada per la ONU al 1989:
A partir de l’exposició dels reptes es van crear 13 grups de treball per reflexionar sobre aquests i definir accions o projectes que en puguin donar resposta. Properament es podrà accedir a les conclusions al web de la Jornada
La Tinenta d'alcaldia de l'Àrea d'Educació i Cultura, Pilar Eslava va donar per finalitzada la jornada, agraint la participació als diferents sectors de la comunitat educativa de la ciutat, entitats i professionals dels diferents àmbits d’intervenció municipal, per assolir l’objectiu d’abordar de manera conjunta els reptes socioeducatius que ens han plantejat infants, adolescents i famílies del Prat.
divendres, 22 novembre, 2024 - 12:30
dimarts, 19 novembre, 2024 - 11:30
dilluns, 18 novembre, 2024 - 14:45