dimecres, 11 agost, 2021 - 10:00

Estudi de les dades de seguretat al Prat en relació a 83 localitats més de la província de Barcelona, analitzades per la Diputació

Al Prat, el nivell de delictes per cada mil habitants es va situar 26 punts per sota de la mitjana dels municipis analitzats el 2020

Imatge d'arxiu

 

  • Al nucli urbà del Prat, es van registrar l’any passat 25 delictes per cada 1.000 habitants, front als 51 de la mitjana dels municipis analitzats pels estudis dels Cercles de comparació intermunicipal de la Diputació de Barcelona.

  • Al Prat, es destinen 123 euros per habitant al cos de policia, 23,2 punts per sobre de la mitjana dels municipis examinats.

  • El nivell d’accidentalitat viària en vies urbanes és similar al de la resta de localitats estudiades, però el percentatge de víctimes greus o mortals que s’hi produeixen (0,85%) es va situar prop de 4 punts per sota de la mitjana (4,8%) l’any 2020.

 

Al Prat de Llobregat, es van registrar 26 delictes menys per cada mil habitants l’any 2020 que la mitjana dels 84 municipis examinats per la Diputació de Barcelona. La Diputació analitza aquestes dades de seguretat ciutadana en el marc dels Centres de comparació intermunicipal, amb què realitza estudis per tal de mesurar els resultats de la gestió de l’administració pública en diferents àmbits i aportar eines per millorar la seva eficiència.

Segons les dades de la Diputació, al Prat es van produir 25 delictes per cada 1.000 habitants durant el 2020, front als 51 del conjunt de municipis analitzats. Cal tenir en compte que aquestes dades de seguretat fan referència únicament al nucli urbà del Prat i no inclouen els delictes que es produeixen en infraestructures com l’aeroport o el centre comercial Splau (molt allunyat del casc urbà i limítrof amb Cornellà). Les dades de seguretat d’aquests dos emplaçaments no afecten la ciutadania del Prat, sinó a persones que provenen d’altres municipis o països.

En el context de la pandèmia sanitària, el nivell de delictes mitjà de les 84 localitats de la mostra va baixar 8,7 punts entre 2019 i 2020, una baixada més accentuada en el cas del Prat, on va ser de 30 punts. Les dades dels Centres de comparació intermunicipal, que analitzen una sèrie històrica que va del 2008 al 2020, també indiquen que el darrer any es va produir un  canvi de tendència respecte als tres anteriors (2017-2019), en què el nivell de delictes al Prat s’havia situat en nivells similars o superiors a la mitjana. 

 

Més inversió de policia per habitant

A més, l’estudi mostra que al Prat es van destinar 123 euros de despesa pública per habitant en policia l’any 2020, 23,2 punts més que la mitjana dels municipis examinats (99,80). Aquest nivell de despesa pública al Prat s’ha mantingut permanentment per sobre de la mitjana de municipis estudiats des de l’any 2008.

Si posem en relació la despesa pública en policia amb el nombre d’efectius del municipi, també observem que l’import destinat per agent anualment és superior a la mitjana de municipis examinats (72.207 euros al Prat i 57.851 euros de mitjana l’any 2020).

Pel que fa a la ràtio de policia per habitant, és equiparable a la dels altres 83 municipis de la mostra.

 

Un nivell d’accidentalitat similar, però amb conseqüències menys greus

Les dades de la Diputació mostren que el nivell de denúncies de trànsit per cada 100 vehicles censats al municipi és lleugerament inferior al Prat (36,9) que la mitjana (39,4). També el nivell d’accidentalitat al Prat és similar al dels altres 83 municipis analitzats, però amb conseqüències menys greus.

La ràtio d’accidents de trànsit amb víctimes (de diferent consideració) per cada 1.000 habitants va ser l’any 2020 d’1,8 al Prat, front a l’1,9 de la mitjana. Però, en analitzar la gravetat dels danys patits per les víctimes, es constata que aquesta és molt menor al Prat. Mentre que un 4,8% del total de víctimes d’accidents de trànsit del conjunt de municipis examinats van ser mortals o greus, en el cas del Prat aquest percentatge es va reduir al 0,85% el 2020.

Pel que fa al nivell d’accidentalitat, el Prat també va millorar l’any 2020 respecte als anys anteriors, en què solia situar-se entre 0,5 i 1,5 punts per sobre de la mitjana de la mostra.

També és significativament més baix al Prat l’índex de positius en els controls d’alcoholèmia realitzats. Al Prat, la taxa de positius de 2020 va ser del 2,2%, front al 10,2% de la mitjana.

 

S’incorporen 11 agents en pràctiques a la policia local aquest estiu

A principis d’aquest mes d’agost, s’han incorporat 11 agents més a la policial local, en període de pràctiques, que contribuiran a reforçar la seguretat ciutadana durant el període d’estiu. Aquests 11 agents van ser seleccionats en la convocatòria realitzada per l’Ajuntament a finals de l’any 2020. Posteriorment, com marca el procés habitual, s’han format a l’Escola de Policia de Catalunya i ara comencen el període de pràctiques, que, si superen amb èxit, els portarà a formar part de la plantilla de la policia pratenca en un any.

Descarregar

(2)
(1)

Compartir

A les xarxes