Durant el ple municipal d'octubre s'ha fet un minut de silenci en record de les persones víctimes de la covid al Prat (imatge d'arxiu)
dimecres, 6 octubre, 2021 - 20:30
El ple municipal del Prat de Llobregat ha aprovat avui inicialment les ordenances fiscals i de preus públics de l’any 2022, amb el vot favorable de l’equip de govern, l’abstenció d’ERC i Podemos i el vot contrari de C’s. Els principals criteris amb què s’han preparat les ordenances de l’any vinent són redistribuir de forma justa i progressiva el pagament de les taxes i impostos municipals, una font de finançament fonamental per a l’Ajuntament i més encara en un context de pandèmia que requereix incrementar la despesa social; i congelar alguns impostos i mantenir diverses bonificacions, també per facilitar la recuperació dels col·lectius i sectors més afectats per l’impacte socioeconòmic de la covid. També s’ha tingut en compte la necessitat de promoure l’eficiència energètica dels habitatges, bonificant fiscalment les rehabilitacions que es duguin a terme sota aquest criteri.
Les ordenances redistribueixen de forma justa i progressiva l’esforç que ha d’assumir la ciutadania i el teixit social i econòmic pratenc per finançar les polítiques públiques locals, actualment especialment orientades a fer front a l’impacte de la pandèmia en el marc de l’estratègia “Ara més que mai, el Prat”.
Això es tradueix en una major pujada del tipus de gravamen de l’IBI per a les infraestructures del port i l’aeroport que es troben al municipi al Prat (+8%). Aquest increment i el que s’implementarà sobre els propietaris i propietàries de béns immobles no dedicats a l’habitatge residencial i de major valor (+2,9%) és superior al que s’aplicarà sobre la gran majoria de petits propietaris al Prat (+1,95%), que serà inferior a la inflació prevista per al 2022.
D’aquesta manera, els 80 majors contribuents (a banda del port i l’aeroport) aportaran 200.000 euros, tant com 37.900 petits contribuents. L’increment de l’IBI sobre el port i l’aeroport suposarà l’ingrés de 3 milions d’euros extra.
Les ordenances fiscals també mantenen les bonficacions fiscals per a persones amb dificultats econòmiques. Així per exemple, en el cas de l’IBI, es bonificarà el 50% en el cas de l’habitatge habitual de persones en situació d’atur de llarga durada, siguin pensionistes o pertanyin a famílies monomarentals, entre d’altres situacions de dificultat. A més, per tal de contribuir a preservar i incrementar l’habitatge social a la ciutat, les ordenances també mantenen les bonificacions per als propietaris de pisos que els tinguin a la Borsa de Lloguer i al Programa de Cessió d’Habitatges, que seran del 95% i s’aplicaran sobre l’IBI, l’ICIO (Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres) i la taxa de llicència d’obres per a l’adequació dels habitatges.
Pel que fa al teixit empresarial, aquells que posin en marxa alguna activitat econòmica durant el 2022 seguiran exempts de pagar l’ICIO i les taxes de llicència d’obres, de llicència d’obertura, de residus i de prestació de serveis sanitaris. En el cas concret de bars i restaurants, es mantindrà la bonificació total de la taxa de residus per als establiments de menys de 300 m2. També es mantindrà la bonificació de la taxa de terrasses i bars, que durant el 2021 ha arribat al 75% i el 2022 serà del 50%. El motiu d’aquesta tendència a la baixa és que els aforaments s'han ampliat i es preveu que augmentin més a mesura que vagi millorant el context sanitari.
A més, un dels impostos que es manté en els mateixos coeficients de pagament, sense increment de quotes, és l’Impost d’Activitats Econòmiques (IAE), que només paguen empreses que facturen més d’1 milió d’euros anuals. També es mantenen congelades taxes municipals com la de llicència per obertura establiments, la de l’ocupació de la via pública o la de residus. També seguiran igual que al 2021 altres taxes com la dels guals, les instal·lacions esportives, els animals de companyia o la zona blava d’aparcament. També continua com fins ara la tarifació social a les escoles bressol municipals.
Per tal d’incentivar la transició energètica a través de la fiscalitat municipal, les ordenances preveuen, entre d’altres mesures, bonificacions d’un 50% de l’IBI dels edificis destinats a habitatge on es facin obres de rehabilitació que impliquin un salt de lletra: durant 7 anys, si puja dues lletres; i, durant 5 anys, si en puja una. Les bonificacions es limiten al 50% de la inversió. Així mateix, es bonificarà el 95% de l’ICIO i de la taxa d’obres quan s’aconsegueixin aquests avenços en la certificació energètica.
Les ordenances fiscals incentiven la sostenibilitat i la reducció de l’impacte ambiental en un àmbit específic com són els rodatges de produccions audiovisuals que tenen lloc al Prat, amb el suport del programa municipal El Prat Film Office. Concretament, s’aplicarà una exempció del pagament de la taxa per a produccions cinematogràfiques a aquelles que incorporin mesures i criteris i de sostenibilitat (del denominat Greenfilming) en el desenvolupament dels seus projectes audiovisuals. El Prat serà la primera localitat de la xarxa de municipis de la Catalunya Film Commission (ICEC) que incorporarà a les seves ordenances criteris de Greenfilming. L’ICEC porta treballant en aquest tema des de fa temps i properament en publicarà una guia al respecte.
Les ordenances sí preveuen un increment d’un 8% de la taxa de la grua municipal, que des de l’any 2009 només s’havia augmentat d’un 1%. Mitjançant l’augment aplicat enguany, l’Ajuntament vol incentivar que el cost que implica retirar un vehicle l’assumeixen cada vegada més les persones que no l’aparquen correctament i no el conjunt de contribuents. Cal tenir en compte que les taxes només cobreixen un 17% del cost d’aquest servei. També s’actualitzen per primera vegada des de 2012 els mòduls que s’utilitzen per calcular l’ICIO d’un 8%. Tot i això, el mòdul bàsic d’aquest impost al Prat encara queda lluny del fixat pel Col·legi d’Arquitectes.
Al ple d’avui també s’ha aprovat diverses mocions, una d’elles la de la declaració del projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans (DH), perquè es respectin els DH i la integritat de les persones que els defensen arreu del món. També s’ha aprovat una moció per un model just i democràtic en el sector energètic, per tal que les institucions prenguin les mesures necessàries per garantir el dret d’accés a l’energia, davant del fort creixement del preu de la llum. Entre d’altres qüestions, la moció reclama a l’Estat facilitar la creació de comunitats locals d’energia, com la que es vol impulsar al Prat. En ambdós casos, tots els grups municipals, excepte C’s, hi han votat a favor. C’s s’ha abstingut.
En l’àmbit d’acció social, el ple ha donat llum verda per unanimitat a una moció per demanar a la Generalitat que aprovi amb urgència els nous contractes programa 2022-2025 per a la prestació dels serveis socials al territori en col·laboració del món local i que els doti del finançament necessari per atendre les necessitats socials. Una altra de les mocions aprovades, amb el vot favorable de tots els grups excepte d’ERC que s’ha abstingut, vol combatre el dèficit de places de FP a Catalunya, enguany insuficients per cobrir tota la demanda. La moció insta al Departament d’Educació a augmentar les places a la FP per garantir que tot l’alumnat que en sol·liciti l’accés ho pugui fer, després que enguany més de 10.000 alumnes de Catalunya, 280 al Prat, s’hagin quedat sense plaça.
Altres de les mocions aprovades donen suport al personal afectat per l’ERTE anunciat SEAT, que compta amb una seu al Prat (Seat Componentes); al reconeixement públic del dol perinatal, gestacional i neonatal; i a la ILP sobre la Proposició de Llei per al reconeixement de Personalitat Jurídica a la Llacuna del Mar Menor i la seva Conca, davant de la greu situació en què es troba aquesta zona d’alt valor ambiental de Múrcia. Aquestes tres mocions s’han aprovat per unanimitat.
dijous, 19 desembre, 2024 - 20:00
dimarts, 17 desembre, 2024 - 15:30
dijous, 28 novembre, 2024 - 21:00