Conèixer experiències reals de projectes vinculats a l'economia social i cooperativa pot resultar molt útil per a les persones que vulguin iniciar una activitat econòmica en règim de cooperativa o societat laboral.

Us presentem l'experiència de SOM CONNEXIÓ, un projecte col·lectiu i democràtic que ofereix serveis de telefonia i accés a Internet.

C/ Riu Llobregat, 47 baixos
08820 El Prat del Llobregat
Tel. 93 131 1728
somconnexio.coop

Per què us plantegeu donar uns serveis alternatius a les grans companyies de comunicació?

Un segment considerable de la població té clar que el consum és una acció política. Cada producte/servei que compres (hi poses diners) reforça els valors i les pràctiques associades a tota la cadena de valor d'aquell producte/servei. Si compres en una cooperativa de consum a un pagès de proximitat, repartint a parts iguals els èxits i riscos de la producció dels productes del camp, estàs donant suport a una economia productiva del sector primari molt més sostenible i responsable que si compres els productes més econòmics en una gran superfície que paga un preu a vegades per sota de cost al productor i que externalitza molts costos de les seves pràctiques insostenibles.

Aquest segment de població necessitem consumir telefonia i connexió a Internet per poder exercir alguns dels nostres drets fonamentals (desenvolupar-nos, relacionar-nos, participar políticament, treballar, buscar feina, etc.). El ventall de proveïdors de serveis d'aquest sector és reduït i poc divers: en la majoria dels casos només tenim opció de consumir en grans multinacionals que tenen pràctiques allunyades del comerç just i sostenible.

Som Connexió neix per ser una alternativa de consum del sector de les telecomunicacions amb els criteris i valors propis de l'economia social i solidària, per donar resposta a les necessitats d'aquest segment i a les inquietuds de transformació del sistema econòmic; contribuir a la construcció d'un sistema més just i sostenible.

Quins són els objectius que us proposeu a mitjà termini? Fins on us agradaria arribar aquest any en nombre de socis i en serveis?

Enguany (any 2016) volíem arribar a 5.000 socis i ens agradaria tenir un creixement semblant al que ha tingut Som Energia. De totes maneres, encara no tenim un pla estratègic en el qual tinguem ben pensat i projectats aquests números a mitjà termini. El que sí que tenim clar que volem fer a mitjà termini (més enllà de créixer i fer-ho des de la proximitat territorial) és desplegar infraestructures de comuns, infraestructures de telecomunicacions que no siguin privatives dels grans operadors, sinó una infraestructura que pugui utilitzar-la qualsevol operador, cobrint costos proporcionalment en funció de l'ús que se'n faci i en funció de la contribució que es faci en el desplegament d'aquest tipus d'infraestructures (d'ús compartit en lloc de gestió privada com són les de tots els operadors excepte els vinculats a guifi.net).

Quines possibilitats hi veieu al Prat en l'àmbit de l'economia social i cooperativa?

Creiem que al Prat hi ha un gran potencial perquè hi ha moltes oportunitats que fan que sigui un entorn especialment interessant per desenvolupar aquest tipus d'economia. D'una banda l'Ajuntament ha demostrat tenir-hi una especial sensibilitat i, de l'altra, GATS és un pol d'atracció i suport molt interessant per acollir i ajudar a fer créixer projectes d'economia social i solidària; hi ha ciutadania molt sensible i mobilitzada al voltant de projectes cooperatius i la seva estructura sociodemogràfica fa que sigui molt positiu i neccessari l'impuls d'aquest tipus d'economia que s'assenta en el concepte del bé comú.

Què us ha aportat haver guanyat un premi en el marc del concurs ‘El Prat Emprèn 2015’?

Després de moltíssims esforços personals i de molts reconeixements individuals de persones que s'han anat apropant a la cooperativa, ens calia rebre un reconeixement institucional i poder compartir-lo amb tota la base social de la cooperativa. De fet, estem tan enfeinats estructurant un bon projecte i donant un servei de qualitat que faci sentir orgulloses les persones sòcies de ser-ho, que no tenim temps de buscar aquests reconeixements (buscar aquests reconeixements també requereix dedicació de temps i esforços i, per ara, no ho hem prioritzat). Estem molt agraïts pel suport i reconeixement rebut des de la proximitat, des de les institucions del municipi que ens acull, des de les institucions del municipi on hem decidit que havia de néixer Eticom Som Connexió: al Prat i, en conccret, a Sant Cosme; un barri de gent treballadora i que somnia que un món millor és possible, però que sap que només és possible amb molt d'esforç col·lectiu.

SERVEIS RELACIONATS

Ajuts a les persones que s’estableixin en règim de cooperativa de treball

Suport a persones desocupades que posen en marxa un projecte cooperatiu.

Cultura Emprenedora a l'Escola CUEME

El programa fomenta la cultura emprenedora i les competències bàsiques en el cicle superior d’educac

Cultura Emprenedora a l'Escola CUEME curs 2017-2018

Cultura Emprenedora a l'Escola. Curs 2017-2018

Cultura Emprenedora a l'Escola CUEME curs 2018-2019

Cultura Emprenedora a l'Escola. Curs 2018-2019

Cultura Emprenedora a l'Escola CUEME curs 2019-2020

Cultura Emprenedora a l'Escola. Curs 2019-2020

Cultura Emprenedora a l'Escola CUEME curs 2020-2021

Cultura Emprenedora a l'Escola. Curs 2020-2021