Esteu aquí

Trencant mites sobre nutrició i cànons de bellesa al cicle "Dieta: Salut o Màrqueting?"

Quatre sessions de reflexió entorn la cultura de dieta organitzades entre els centres cívics Ribera Baixa i Palmira Domènech

dimecres, 4 maig, 2022 - 12:00

La cultura de dieta està establerta a la nostra societat com una certesa universal i com una promesa d’èxit, però... És real? Què diu la ciència? Què vol dir alimentar-se de forma saludable? Aquestes preguntes i altres similars van engegar el motor d'un cicle de reflexió anomenat "Dieta: Salut o Màrqueting?", que es va organitzar de forma compartida entre els centres cívics Ribera Baixa i Palmira Domènech, del 16 de març al 6 d'abril.

El centre cívic Sant Jordi-Ribera Baixa va impulsar les dues primeres sessions del cicle, conduïdes per l'Arantza Muñoz, dietista amb més de nou anys d'experiència en l'acompanyament a les persones en l'educació nutricional per millorar la seva relació amb el menjar, amb un enfocament antidieta que promou la salut a tots els cossos.

"És possible cuidar-se sense dieta" va ser el títol de les dues sessions a les que ens vam ficar de cap a qüestionar creences entorn l’alimentació i els cànons de bellesa. Durant la primera sessió, vam parlar sobre el significat del concepte "cultura de dieta" i les repercussions físiques, psicològiques i emocionals de les pràctiques que aquest sistema promou. També es va reflexionar sobre la pressió estètica i les fal·làcies que ens han fet creure per reforçar els cànons de bellesa actuals. A la segona sessió, es va aprofundir sobre la grassofòbia, el pes-centrisme i la salut a tots els cossos. A més, vam conèixer els principis del benestar, i els de l'alimentació intuïtiva: la base per començar a aplicar l'autocura i deixar les dietes enrere.  

El centre cívic Palmira Domènech va impulsar la segona part del cicle, de la mà de la Hadia Bakkali, dietista i nutricionista enfocada als trastorns de la conducta alimentaria i a la nutrició antidieta, no pes-centrista, integral i holística.

Sota el títol "Alimentació intuïtiva: Què sentim quan tenim gana?", a la primera sessió es va  xerrar al voltant del concepte de la cultura de la dieta, la nutrició integrativa, la salut a totes les talles i la grassofòbia, a més a més d'assentar alguns mites al voltant de la cultura de dieta, desmitificant-los. La segona sessió es va centrar a parlar del 7 tipus de gana: la gana mental, l'estomacal, la visual, l'emocional, l'olfactiva, la bucal i la cel·lular. També es va aprofundir en el concepte d'alimentació intuïtiva, i es va aportar alguns principis per establir una relació sana amb el menjar.

Podeu ampliar informació i consultar la bibliografia recomanada per les talleristes aquí.

Compartir

Noticies relacionades

dimarts, 15 abril, 2025 - 10:00

Antropoloops: tres anys de remescles sonores, identitats i vincles al Prat

Del vestíbul a l’escenari de L’Artesà, l’alumnat de secundària de Camins Vius...

dilluns, 14 abril, 2025 - 18:30

Nova incorporació de documentació del tinent coronel Felipe Díaz Sandino

L'Arxiu municipal incrementa els fons privats.

divendres, 11 abril, 2025 - 13:30

El Prat reforça el seu compromís amb la cultura de pau

El passat dimarts, 25 de març, les Cases d’en Puig van acollir una trobada clau per al reforç de la convivència i la cultura de la Pau a la nostra ciuta...