dijous, 29 setembre, 2022 - 15:00
Més de 70.000 persones han participat en el prop d’un centenar d’activitats de la Festa Major del Prat, entre el dijous 22 i el dilluns 26 de setembre. L’Ajuntament del Prat ha fet avui un primer balanç de l’edició enguany, que ha valorat positivament, especialment pel que fa als nivells de participació social, ja que afavorir espais de trobada i de relació entre la ciutadania és un dels principals objectius de la Festa Major, i més encara en aquesta darrera edició en què s’ha pogut tornar a recuperar plenament l’esperit de la celebració després de dos anys de pandèmia.
L’edició d’enguany ha comptat amb una programació de cinc dies, un dia més de l’habitual, i ha coincidit amb dos festius locals (el divendres 23 i el dilluns 26 de setembre). L’Ajuntament n’acabarà de fer el balanç definitiu, després de finalitzar l’enquesta de valoració que ha iniciat aquesta setmana, per tal de recollir les opinions de la ciutadania al respecte.
D’acord amb el balanç inicial de l’Ajuntament del Prat, enguany s’ha seguit avançant en el model de Festa Major descentralitzada, que facilita l’ús col·lectiu i compartit de l’espai públic en diferents punts de la ciutat i apropa les activitats als barris, més enllà del casc antic. A més de les activitats a la Plaça de la Vila o el Fondo d’en Peixo, enguany han esdevingut escenaris de la Festa Major, per segon any consecutiu, les places de Sant Jordi, on ha tingut lloc La Ciquera; o les places Louis Braille i Constitució, amb balls i orquestres d’estils diversos. D’altres escenaris de la Festa Major han estat l’aparcament situat davant de l’estació de Rodalies, on s’han celebrat els espectacles de Zona Jove Estació, entre d’altres concerts; i el CEM Julio Méndez, al barri de Sant Cosme, on també s’hi ha celebrat diverses actuacions musicals.
Més enllà de consolidar nous escenaris de la programació de la Festa Major, s’ha apostat per recuperar i fomentar l’ús comunitari dels carrers i dels espais que afavoreixen la trobada ciutadana i l’ocupació de l’espai públic a través de les manifestacions de la cultura popular i tradicional de la ciutat, així com el disseny de zones per a adolescents i joves, així com per a gent gran.
Pel que fa a la tipologia d’activitats, les més nombroses han estat les de cultura popular i tradicional i les musicals, juntament amb les esportives. La resta corresponen a les arts en viu (teatre i circ), exposicions o activitats per posar en valor el patrimoni de la ciutat i la gastronomia local, entre d’altres. El programa de la Festa Major ha estat coorganitzat per l’Ajuntament, principalment pel Servei de Cultura, amb les entitats de la ciutat i la implicació d’altres àrees municipals, com la d’Esports. S’ha apostat per incorporar el màxim possible entitats de la ciutat a la programació de la Festa Major i per assegurar espais de qualitat per al desenvolupament de les seves propostes.
La majoria dels 70.000 participants de la Festa Major corresponen a activitats de caire cultural o musical, però fins a 2.300 corresponen a les esportives. En aquest àmbit, cal destacar activitats com la Cursa Popular, el Torneig de Rítmica, el Trofeu de Festa Major del Club Natació del Prat, l’exhibició de Taekwondo o moltes altres activitats (de tennis taula, pesca, billar...).
L’ampli ventall d’activitats programades ha facilitat que persones de diferents edats hagin pogut gaudir de la Festa Major. La majoria de participants han estat persones joves (34%) o adultes (34%), però la gent gran també ha n’ha representat el 18% del total; els infants, un 9%; i els adolescents, un 5%. Entre les persones que hi han participat, hi ha una lleugera majoria de dones.
La gran majoria d’activitats programades s’han pogut desenvolupar amb normalitat i les pluges del cap de setmana, juntament amb problemes puntuals i sobrevinguts d’alguns artistes, han suposat només algunes cancel·lacions o la finalització anticipada d’alguns actes, en alguns casos també per motius de seguretat. En aquest sentit, la major afectació es va produir la nit de divendres 22 a dissabte 23 de setembre quan, a causa de la pluja, es va haver de desallotjar la Zona Jova Estació i cancel·lar l’actuació final de Dj.
A les xarxes socials del Servei de Cultura de l’Ajuntament del Prat (Instagram, Twitter i Facebook, en aquest darrer cas amb una pàgina específica de Festa Major), que han tingut un seguiment intensiu durant aquest mes, s’ha anat difonent la programació, els valors i l’esperit de la Festa Major, a més d’informar dels canvis puntuals en les activitats previstes.
També cal destacar l’elevat flux de visites rebudes al web de l’Ajuntament del Prat, concretament a l’espai dedicat a la Festa Major. Des de la posada en marxa de l’espai web elprat.cat/festa major l’1 de setembre i fins al 27 de setembre, el web ha rebut 71.646 visites (més de la meitat de les quals els dies de la Festa Major, del 22 al 26 de setembre) i s’hi ha consultat 217.562 pàgines.
dimecres, 20 novembre, 2024 - 12:15
dilluns, 18 novembre, 2024 - 10:00
divendres, 15 novembre, 2024 - 17:15