dilluns, 21 novembre, 2022 - 09:00
Quan ja s’apropa el Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les Dones (25 de novembre), l’Ajuntament de Prat ha fet avui balanç dels serveis i programes de la ciutat per prevenir-la i fer-hi front. Un dels principals serveis municipals per donar resposta a les situacions de violència masclista i en general de discriminació per raó de gènere és el SIAD (Servei d’Informació i Atenció a les Dones), que ha reforçat especialment el seu suport psicològic a les seves usuàries durant els darrers anys.
Concretament, les hores d’atenció psicològica a les dones usuàries del servei s’han duplicat des de l’obertura del servei l’any 2011, passant de les 10-12 h setmanals inicials fins a les 20-24 h actuals. L’increment de les hores d’atenció i el major nivell de coneixement del SIAD entre la ciutadania, sumat a l’impacte de la pandèmia en la convivència en l’àmbit domèstic, ha fet créixer el nombre de dones ateses d’un 40% els dos últims anys. Si fins al 2020, el SIAD atenia a l’entorn de 500 dones anualment, en els darrers dos anys aquesta xifra s’ha situat a l’entorn de les 700 (701 el 2021 i 687 de gener a setembre de 2022).
Pel que fa al nombre d’atencions, en el que portem d’any, el SIAD n’ha realitzat un total de 2.201, majoritàriament per prestar assessorament psicològic especialitzat en violència de gènere o de caràcter general (1.363) i, en segon lloc, orientació jurídica (278). Fins a 265 intervencions corresponen a atencions de primera acollida per conèixer la situació concreta de cada dona i poder oferir el suport més adient en cada cas.
Les atencions prestades pel servei han seguit una tendència continuada a l’alça des de l’obertura del SIAD el 2011, per la voluntat d’oferir cada vegada un de major qualitat. De fet, s’han duplicat durant aquesta dècada, passant de les 1.025 de 2011 a les més de 2.000 anuals que es registren en l’actualitat. Des del SIAD, s’aposta per combinar l’atenció personalitzada amb les intervencions més grupals. Entre gener i setembre de 2022, 25 dones han participat en alguna de les 4 sessions grupals realitzades. Aquestes sessions permeten que les dones comparteixin mútuament les seves inquietuds, cosa que genera solidaritat mútua i contribueix a la seva recuperació.
Si bé la gran majoria de persones ateses pel SIAD són dones, una part d’usuaris també són homes. Des del 2018, el SIAD també atén nens i nenes que pateixen violència vicària (30 en el que portem d’any) i conviu dins de les mateixes instal·lacions amb un altre servei per prevenir i atendre casos de discriminació per raons d’orientació sexual. Es tracta del SAI (Servei d’Atenció Integral), fruit d’un conveni de l’Ajuntament del Prat amb la Generalitat per donar suport al col·lectiu LGTBI. Això explica que, a més de donar suport a 687 dones entre gener i setembre de 2022, s’hagin atès 38 homes en el mateix període. Així, el nombre total de persones ateses durant els tres primers trimestres de 2022 al SIAD/SAI és de 675.
A més del SIAD i el SAI, el Lloro (Serveis de Joventut de l’Ajuntament al Prat) compta amb l’Espai Lila, un servei d’acompanyament i assessorament en temes de violència masclista, relacions desigualitàries, violències sexuals o d’altre índole tant dins com fora de l’àmbit de la parella, que s’adreça a persones d’entre 12 i 30 anys de qualsevol gènere. Des de principis d’any i fins a finals de setembre, ha realitzat un total de 100 atencions a 31 persones joves.
L’Ajuntament també ha presentat aquest mes un nou centre de recursos contra les violències masclistes. Es tracta d’un nou espai al web municipal amb una sèrie de vídeos, documents o protocols, dividits en diferents categories, on la ciutadania podrà identificar tots els tipus de violències masclistes.
La presentació del nou centre de recursos s’emmarca en la campanya del Prat pel 25N. Sota el lema “El meu cos, la teva empremta”, contempla un ampli programa d’activitats durant tot aquest mes de novembre, organitzades per l’Ajuntament, juntament amb el Consell de Dones i diverses entitats locals. L’acte central serà a la plaça de Catalunya el mateix divendres 25 de novembre, a les 18.30 h. Aquesta acció vol retre homenatge a les dones assassinades, visualitzar les violències masclistes i oferir un missatge d’esperança. Girarà al voltant d’una representació teatral sobre la violència masclista exercida entre adolescents i joves. També comptarà amb la instal·lació “Som assassinades. No som una estadística” del col·lectiu @AlmaVioleta08820. Es complementarà amb les accions del col·lectiu #EnFemení i amb el pilar feminista a càrrec de la Colla castellera del Prat.
La imatge de la campanya del 25N del Prat és obra de Maite Travé i Luis J. Higueras de l'Associació d'Arts Visuals, l'Atòmica. La imatge, l’empremta de l’abdomen femení, simbolitza el poder creador i el goig de viure. Reivindica així la reapropiació del cos com a territori propi de les dones, per a ser redefinit lliurement, respectat i valorat a tots els nivells.
divendres, 22 novembre, 2024 - 12:30
dimarts, 19 novembre, 2024 - 11:30
dilluns, 18 novembre, 2024 - 14:45