dijous, 30 març, 2023 - 15:45
El Prat inaugura demà, als jardins Àngel Guimerà, un espai de memòria en reconeixement de les persones nascudes al municipi o que hi mantenien algun vincle i que van ser víctimes de la repressió franquista o del nazisme. La creació d’aquest espai és fruit d’un llarg treball col·lectiu i d’anys de recerca en arxius i centres de documentació que han permès identificar les 35 persones a qui demà s’homenatjarà. Tanmateix, a mesura que es disposi de més informació, se n’hi aniran incorporant d’altres.
Aquesta inauguració culmina la tasca dels primers quatre anys de recorregut de la Regidoria de Memòria Democràtica. En aquest sentit, la regidora delegada de l’àrea, Esther Garcia, farà la presentació de l’acte i donarà la benvinguda a les persones assistents: familiars dels represaliats, representants d’institucions i entitats memorialistes, integrants de la taula de memòria històrica del Prat i autoritats. Així mateix, des de la vessant institucional, hi haurà un parlament de l’alcalde del Prat, Lluís Mijoler.
En representació de les famílies de les víctimes, hi intervindrà, Montserrat Boronat, besneta d’Ignasi Fortuny Català, afusellat al Camp de la Bota el 9 de juliol de 1939. A l’inici i al final de l’acte, l’actor, professor i director pratenc Arnau Puig llegirà dos poemes, el darrer acompanyat de Glòria Feu, filla de Faust Feu, mort a la presó Model el 23 de març de 1939.
La intervenció que s’ha fet als jardins d’Àngel Guimerà per convertir-lo en un espai de memòria ha consistit en la substitució d’algunes de les lamel·les de fusta de la passarel·la per unes de noves que porten gravats els noms de les persones represaliades, junt amb el lloc i la data en què van morir.
La recerca feta ha permès identificar, de moment, trenta-cinc persones vinculades al Prat que van ser víctimes mortals del feixisme i el nazisme entre 1939 i 1945. La majoria havien nascut fora del municipi, tenien l’ofici d’obrers industrials o jornalers del camp i la mitjana d’edat que tenien quan van morir era de 35 anys. Catorze d’elles van ser executades a partir de les sentències d’uns consells de guerra sense cap garantia; dotze van morir als camps nazis, set a les presons i dues als camps de concentració espanyols i francesos.
Des de la pàgina web de memòria històrica, es pot accedir a un nou apartat on hi ha la informació personal de cadascuna de les víctimes, a més de recerques, exposicions i audiovisuals.
CONVOCATÒRIA:
Dia: 31 de març de 2023
Hora: 20:00 – 21:00
Lloc: Jardins Àngel Guimerà (Carrer Centre 32-40)
Hi intervindran: